Tutkimus: Viisikymppiset naiset ovat riippuvaisimpia ultraprosessoiduista elintarvikkeista

1980-luvulla suosioon nousseet ”kevyttuotteet” ovat ehkä vaikuttanut riippuvuuden syntymiseen naisilla, tutkijat arvioivat.

Pikaruokaa rasioissa, ultraprosessoidut ruuat.

PIKARUOKA on usein ultraprosessoitua ruokaa, josta voi tulla riippuvaiseksi.

© iStock

Ultraprosessoidut elintarvikkeet, kuten valmisruoat, sipsit, limonadi ja makeiset, voivat jopa aiheuttaa riippuvuutta.

Addiction-lehdessä julkaistun uuden tutkimuksen mukaan viisikymppiset naiset ovat taipuvaisimpia ultraprosessoitujen elintarvikkeiden riippuvuuteen. Michiganin yliopiston tutkimukseen osallistui noin 2 000 yhdysvaltalaista, jotka olivat iältään 50–80-vuotiaita.

Lue myös: Nämä ultraprosessoidut elintarvikkeet ovat pahimpia

Tulokset osoittivat, että joka viides (21 prosenttia) 50–64-vuotiaista naisista täytti tutkijoiden määrittelemät kriteerit ”ultraprosessoitujen elintarvikkeiden riippuvuudelle”. Yli 65-vuotiaista vain puolet eli 12 prosenttia täytti kriteerit, ja miehillä luku oli tätäkin huomattavasti pienempi.

Markkinoitiin voimakkaasti

”Ultraprosessoidut elintarvikkeet, jotka sisältävät yleensä runsaasti puhdistettuja hiilihydraatteja, rasvaa ja/tai lisäaineita, yleistyivät 1980-luvulla ja ovat siitä lähtien lisääntyneet”, sanoo tutkimuksen pääkirjoittaja Lucy K. Loch.

”Tutkimuksemme mukaan riippuvuuteen näyttää olevan suurin alttius naisilla, jotka olivat teini-ikäisiä tai nuoria aikusia tuohon aikaan.”

Hän huomauttaa, että runsaasti lisäaineita sisältäviä kevyttuotteita markkinoitiin voimakkaasti juuri tuolloin, ja nuorille naisille, jotka käyttivät näitä tuotteita hyvässä uskossa, saattoi kehittyä alttius riippuvuuteen.

”Meidän on lisättävä tietoisuutta ultraprosessoitujen elintarvikkeiden riskeistä, erityisesti 50-vuotiaiden naisten keskuudessa”, Loch toteaa.