Tutkimus: Vältä lakritsia ja lakritsiteetä
Tanskalaistutkimus löysi lakritsista huomattavan paljon haitallista happoa. Lue, minkä verran lakua ja salmiakkia saa syödä!
Tanskalaistutkimus löysi lakritsista huomattavan paljon haitallista happoa. Lue, minkä verran lakua ja salmiakkia saa syödä!
Tekeekö makeishyllyllä mieli aina lakua ja salmiakkia? Silloin on syytä pitää karkkipäivät harvassa ja pakkaukset pieninä. Lakritsi voi olla verenpaineelle pahempaa kuin tähän asti on uskottu.
Tanskalaisen tutkimuksen mukaan jo pienetkin määrät lakritsia voivat sisältää huomattavan paljon glykyrritsiiniä, joka voi kohottaa verenpainetta.
Tutkimuksessa analysoitiin 219 erilaista lakritsituotetta, muun muassa lakritsisekoituksia, lakupatukoita, lakritsirakeita, lakritsisuklaata, lakritsijäätelöä ja lakritsiteetä. Monissa tuotteissa oli niin paljon glykyrritsiiniä, että jo 4–5 g lakritsia tai esimerkiksi vain 83 ml teetä riitti ylittämään EU:n asettaman raja-arvon, joka on 100 milligrammaa glykyrritsiinihappoa päivässä.
Lakritsin lisäksi glykyrritsiiniä on suomalaisten rakastamissa salmiakkimakeisissa ja -tuotteissa, joten monilla on syytä hillitä herkutteluaan.
Kyseinen lakritsitutkimus on suurin tähän mennessä tehty, ja sen tekijät toivovatkin, että myös viranomaiset heräävät varoittamaan kansalaisia lakritsin terveyshaitoista.
Lähde: Science Direct
Kunto Plus nro. 11/2023