Tutkimus: Vältä lakritsia ja lakritsiteetä

Tanskalaistutkimus löysi lakritsista huomattavan paljon haitallista happoa. Lue, minkä verran lakua ja salmiakkia saa syödä!

Kaksi sormea pitää lakritsipalaa.

LAKRITSI – Puhtaassa raakalakritsissa on korkein glykyrritsiinipitoisuus, ja sitä saa syödä vain hyvin pieniä määriä.

© gettyimages

Tekeekö makeishyllyllä mieli aina lakua ja salmiakkia? Silloin on syytä pitää karkkipäivät harvassa ja pakkaukset pieninä. Lakritsi voi olla verenpaineelle pahempaa kuin tähän asti on uskottu.

Tanskalaisen tutkimuksen mukaan jo pienetkin määrät lakritsia voivat sisältää huomattavan paljon glykyrritsiiniä, joka voi kohottaa verenpainetta.

Tutkimuksessa analysoitiin 219 erilaista lakritsituotetta, muun muassa lakritsisekoituksia, lakupatukoita, lakritsirakeita, lakritsisuklaata, lakritsijäätelöä ja lakritsiteetä. Monissa tuotteissa oli niin paljon glykyrritsiiniä, että jo 4–5 g lakritsia tai esimerkiksi vain 83 ml teetä riitti ylittämään EU:n asettaman raja-arvon, joka on 100 milligrammaa glykyrritsiinihappoa päivässä.

Lakritsin lisäksi glykyrritsiiniä on suomalaisten rakastamissa salmiakkimakeisissa ja -tuotteissa, joten monilla on syytä hillitä herkutteluaan.

Kyseinen lakritsitutkimus on suurin tähän mennessä tehty, ja sen tekijät toivovatkin, että myös viranomaiset heräävät varoittamaan kansalaisia lakritsin terveyshaitoista.

lakritsi

LAKRITSI – Vaikka lakritsi on luonnon­tuote, se ei ole hyväksi terveydelle!

© gettyimages

Näin vähän lakritsia voi syödä

50g lakrids

Terve ihminen voi syödä enintään 50 g lakritsia päivässä, eikä tätäkään määrää suositella syötävän jatkuvasti.

2g lakrids

Raakalakritsia sisältävissä tuotteissa on runsaasti glykyrritsiiniä, jota ei pitäisi syödä enempää kuin noin 2 g päivässä.

hjerte

Jos kärsii korkeasta verenpaineesta tai sydän­sairaudesta, on syytä välttää lakritsia tai ainakin nauttia sitä vain hyvin pieninä annoksina.

Lähde: Science Direct

Kunto Plus nro. 11/2023