Opas: Valitse sokeri käyttötarkoituksen mukaan
Raesokeri sopii pullan päälle ja ruokosokeri mojitoon. Kullakin sokerilla on oma käyttötarkoituksensa, joten sokerilaatua kannattaa miettiä, ennen kuin mättää valkoista kidesokeria joka paikkaan.
Raesokeri sopii pullan päälle ja ruokosokeri mojitoon. Kullakin sokerilla on oma käyttötarkoituksensa, joten sokerilaatua kannattaa miettiä, ennen kuin mättää valkoista kidesokeria joka paikkaan.
Ruokakaupan kilometrin mittaisen sokerihyllyn edessä hämmentyy helposti. Mikä olikaan ero fariinisokerin ja valkoisen kidesokerin välillä? Entä miten intiaanisokeri ja muscovado eroavat toisistaan?
Vaikka eri sokerilaadut näyttävätkin erilaisilta, niiden ravintosisältö on useimmiten samanlainen. Et siis voi säästää kaloreissa tai saada lisää vitamiineja sokeria vaihtamalla.
Valitse sen sijaan sokeri käyttötarkoituksen mukaan. Sillä on nimittäin eroa, mihin mitäkin sokeria käyttää. Toiset sokerit sopivat esimerkiksi paremmin kastikkeisiin liuotettaviksi ja toiset vaikkapa patoja maustamaan.
Alta näet, mitkä ovat tavallisimmat sokerit ja mihin ne sopivat parhaiten.
Ykkösvalinta näihin:
VINKKI! Sokeri vaikuttaa paitsi makuun myös koostumukseen. Mitä enemmän sokeria, sen paksumpi marmeladi.
Ykkösvalinta näihin:
VINKKI! Voit tehdä omia makusiirappeja lisäämällä siirappiin esimerkiksi kahvia, appelsiinia tai mustikkaa.
Ykkösvalinta näihin:
VINKKI! Jos pidät hunajan mausta, juokseva hunaja on hyvä valinta kaikkiin sokerin käyttötarpeisiin.
Ykkösvalinta näihin:
VINKKI! Demerara-sokeri on vaaleaa ruokosokeria, muscovado on raakaruokosokeria ja kiteetön intiaanisokeria.
Ykkösvalinta näihin:
VINKKI! Kovettuneen fariiinisokerin saa pehmeäksi laittamalla sokeripussiin vedessä kastellun palan leivinpaperia.
Ykkösvalinta näihin:
VINKKI! Ripottele tomusokeri leivonnaisille aivan viimeisenä, ettei se ehdi sulaa pois ennen tarjoilua.
Ykkösvalinta näihin:
VINKKI! Kannattaa vertailla hintoja, sillä kookossokerin kilohinta vaihtelee noin kympistä kuuteentoista euroon.
Juttu on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehden numerossa 13/2019.