Näin voit tehdä aamukahvista vieläkin terveellisemmän

Onko mitään parempaa kuin aamukahvi? Jos lisäät kahviin vielä maitoa, aamukahvisi voi olla vieläkin terveellisempi. Tuoreen tutkimuksen mukaan kahvin ja maidon yhdistelmä on erityisen hyväksi.

Ajattele, jos maitokahvia juomalla voisi hillitä tulehdusta elimistössä. Kuulostaa ehkä vahvasti toiveajattelulta, mutta Kööpenhaminan ja Dresdenin yliopiston yhteistyönä toteutettu tutkimus , jonka tulokset on raportoitu Journal of Agricultural and Food Chemistry -tiedejulkaisussa, on osoittanut, että polyfenolit, joita on kahvissa, ja aminohapot, jotka ovat maidon proteiinin rakennusosia, edistävät yhdessä immuunisolujen tulehdusta hillitsevää vaikutusta.

Seuraavaksi vaikutusta aletaan tutkia eläinkokeissa ja sen jälkeen tarkoituksena on hankkia rahoitus vaikutuksen tutkimiseksi ihmisissä.

Lue myös: Näin syöt matala-asteista tulehdusta hillitsevästi

Antioksidanttien ja proteiinin unelmayhdistelmä

Polyfenolit ovat yksi tunnetuimmista antionksidanttityypeistä, ja niitä on monissa elintarvikkeissa, sanoo elintarviketieteen professori Marianne Nissen Lund, joka on yksi hankkeen johtavista tutkijoista.

”Polyfenolit ovat antioksidanttityyppi, jota esiintyy luonnossa muun muassa kasveissa, kuten hedelmissä ja kasviksissa sekä niistä valmistetuissa tuotteissa, kuten viinissä, oluessa ja kahvissa. Kasvispohjaisten elintarvikkeiden lisäksi niitä lisätään eläinkunnan tuotteisiin, kuten lihavalmisteisiin, ehkäisemään rasvojen hapettumista.”

Polyfenolit tunnetaan niiden tulehdusta hillitsevästä eli anti-inflammatorisesta vaikutuksesta, ja uusi tutkimustieto viittaa vahvasti siihen, että niiden tulehdusta hillitsevä vaikutus tehostuu, kun ne yhdistetään proteiiniim, kertoo professori Lund:

”Elimistössä voi syntyä tulehdustila esimerkiksi silloin, jos jotakin lihasta rasittaa liiaksi tai tiettyjen sairauksien, kuten nivelreuman yhteydessä. Tiesimme jo ennestään, että polyfenoleilla on tulehdusta hillitsevä vaikutus elimistössä, mutta uutta tutkimustuloksissamme on se, että polyfenolien ja proteiinin yhdistelmä tehostaa anti-inflammatorista eli tulehdusta hillitsevää vaikutusta”, toteaa Marianne Nissen Lund.

Kohtuus kaikessa

Tutkimuksessa soluille aiheutettiin keinotekoisesti tulehdustila, minkä jälkeen tutkittiin, miten immuunijärjestelmän solut reagoivat, kun soluviljelmiin lisättiin yhdistelmä polyfenoleja ja proteiinia. Polyfenoleihin ja proteiiniin yhdistetyt immuunijärjestelmän puolustussolut osoittautuivat kaksi kertaa niin tehokkaaksi tulehduksen lievittämisessä kuin puolustussolut, joihin oli lisätty ainoastaan polyfenoleja.

Seuraavaksi vaikutusta tullaan tutkimaan eläimillä ja jatkossa ihmisillä. Toistaiseksi ei vielä tiedetä onko yhdistelmällä sama vaikutus ihmisissä, ja missä määrin. Mutta professori Lundin mukaan on hyvä syy olettaa, että sama yhdistelmä hillitsee tulehdusta myös ihmisillä.

Professori Lund kuitenkin toppuuttelee ryhtymästä kuluttamaan suuria määriä maitokahvia tulehduksen lievittämisen toivossa:

”Kohtuus kaikessa, on paras neuvo kaikissa ravitsemusasioissa. Toistaiseksi ei vielä osata sanoa mitään siitä, millaisia määriä ja missä suhteessa vaikutuksen aikaansaamiseksi tarvitaan.”