Missä vaiheessa suola pitäisi lisätä keitinveteen?
Kärsimätöntä kokkia saattaa kiinnostaa kovastikin se, missä vaiheessa keittämistä suola pitäisi lisätä veteen. Saako suola veden kiehumaan oikeasti nopeammin vai hitaammin?
Kärsimätöntä kokkia saattaa kiinnostaa kovastikin se, missä vaiheessa keittämistä suola pitäisi lisätä veteen. Saako suola veden kiehumaan oikeasti nopeammin vai hitaammin?
Kotikeittiössä voi saada kiistan aikaiseksi pienistäkin asioista – kuten siitä, missä vaiheessa suola kannattaa lisätä pastan ja perunoiden keitinveteen. Toisten mielestä on parempi odottaa siihen asti, kun vesi alkaa kiehua, jotta suola ei hidasta kiehumista ja pitkitä keittoaikaa, toisten mielestä ajoituksella ei ole mitään väliä.
Tästä asiasta kiistelyyn ei kannata kuitenkaan tuhrata enempää aikaa, fyysikko Malte Olsen toteaa.
Lue myös: Onko parempi juoda haaleaa kuin kylmää vettä?
"Suola saa veden kyllä kiehumaan hitaammin, mutta vain hyvin suurina pitoisuuksina. Kun puhutaan ruoanlaitossa käytettävistä pienistä määristä, asialla ei juurikaan ole merkitystä", hän sanoo.
Yhden vesilitran kiehumispisteen nostamiseen tarvitaan 58 grammaa ruokasuolaa. Esimerkiksi pastan keitinveteen lisätään yleensä noin 2–4 grammaa suolaa.
Suolan lisäämisen kanssa ei siis tarvitse viivytellä siinä pelossa, että potut kiehuvat hitaammin ja sähköä kuluu enemmän. Suolan käytössä kannattaa kuitenkin olla maltillinen muista syistä.
Lue myös: Tutkimus: Vähennä suolan käyttöä, niin elät pidempään
Suolan saantisuositus on aikuisilla enintään 5 grammaa (eli vajaa 1 tl) päivässä. Monilla määrä kuitenkin ylittyy roimasti mennen tullen etenkin elintarvikkeiden sisältämän piilosuolan vuoksi.