Lihottaako illalla syöminen enemmän kuin muulloin?

Onko painon kannalta väliä, mihin aikaan päivästä syö? Kysyimme asiaa aineenvaihduntaan erikoistuneelta ravitsemusterapeutilta

Sipsikulho.

SIPSIT – Illalla syöminen ei ole sinänsä ­pahasta, kunhan syö ylipäätään terveellisesti.

© gettyimages

Joskus on tutkimuksiin viitaten annettu neuvoksi hoikkuutta tavoittelevalle, että pitäisi syödä aamulla kuin kuningas, päivällä kuin prinssi ja illalla kuin kerjäläinen. Totuus on kuitenkin, että tutkimustuloksia on monenlaisia, eikä ole olemassa mitään lopullista totuutta siitä, lihottaako saman energia­määrän syöminen illalla enemmän kuin aamulla.

LASKURI: Kaloritarve

Se on toki kaikkien asiantuntijoiden mielestä totta, että useimmat ihmiset tarvitsevat enemmän energiaa selvitäkseen päivästä kuin selvitäkseen illasta (jos ei oteta lukuun vuorotyötä tekeviä). Toinen kiistaton tosiasia on, että ihmisen aineenvaihdunta hidastuu luonnollisesti illalla elimistön valmistautuessa nukkumaan. Ei kuitenkaan ole varmoja todisteita siitä, että aineenvaihdunnan hitaus sinänsä olisi syy pidättäytyä iltasyömisestä.

Joskus iltasyömisen välttämistä perustellaan sillä, että useimmille ihmisille tekee hyvää paastota vuorokaudessa jokunen tunti yhtäjaksoisesti, jotta maksa saa levätä. Toinen syy on se, että jos syö illalla vatsansa kovin täyteen, voi olla vaikea nukahtaa.

Lue myös: 8 väitettä syömisestä ja aineenvaihdunnasta: Totta vai tarua?

Vältä näitä iltasella

Kofeiini.

Kaikilla on ­maksassa entsyymi, joka hajottaa kofeiinia, mutta noin puolella ihmisistä se toimii nopeasti ja ­puolella hitaasti. Jos kuuluu ­jälkimmäisiin, kannattaa karttaa kahvia iltasella.

Rasvainen ruoka.

Rasva imeytyy elimistössä ­hitaammin kuin proteiini ja hiilihydraatti, ja siksi jotkut asiantuntijat suosittelevat välttämään kaikkein raskaimpia aterioita päivän viimeisinä tunteina.

Tuliset mausteet.

Jos on taipumusta närästykseen, ilta-aikaan nautittu ­tulisesti maustettu ruoka saattaa vaikeuttaa nukahtamista.

Sokeri.

Elimistön insuliini­taso olisi aina hyvä pitää melko tasaisena, joten sokeria ei koskaan pitäisi syödä liikaa, mutta erityisen tärkeää se on illalla, koska sokeripiikin jälkeen on vaikea rauhoittua.

Alkoholi.

Pikku ­hömpsy illalla voi ehkä helpottaa nukah­tamista, mutta se heikentää unen laatua, sillä maksa joutuu ylitöihin, kun sen pitää hajottaa alkoholia.

Lähde: M. Theil, kliininen ravitsemusterapeutti

Kunto Plus nro. 06/2023