5 sekunnin sääntö pätee vain tietyissä tilanteissa

Katso, missä tapauksissa voit huoletta syödä lattialle pudonnutta ruokaa – ja milloin se kannattaa siirtää suun sijasta biojätteeseen.

Lattialle pudonnut hilloleipä

Sillä on väliä, millaista ruokaa lattialle putoaa.

© iStock

Onko mitään ärsyttävämpää kuin lattialle putoava voileipä? Ja tietysti se putoaa lattialle voipuoli alaspäin. Saatat tällöin muistaa viiden sekunnin säännön, jonka mukaan ruokaan ei ehdi tulla lattialta likaa, jos sen nostaa pois viiden sekunnin sisällä. Mutta toimiiko sääntö kaikissa tapauksissa? Tutkijat ovat perehtyneet tähän arkiseen ongelmaan.

Bakteerit rakastavat kosteita ruokia

Yhdysvaltalaisen Rutgersin yliopiston tutkimuksessa selvitettiin, onko viiden sekunnin säännössä mitään perää. Tulosten mukaan bakteerien siirtymiseen vaikuttaa eniten se, miten kosteaa ruokaa lattialle putoaa ja millaiselle pinnalle ruoka päätyy. Bakteerit tarraavat nopeasti kosteisiin, rasvaisiin ja tahmeisiin ruokiin, ja hyvin tasaisella ja sileällä lattiapinnalla ne ovat kuin tarjottimella.

Jotkut ruoat, kuten vaikkapa mehukas vesimelonin siivu, imaisevat nopeasti lattialta bakteereita. Tasaisen sileältä pinnalta bakteerit löytävät tiensä ruokaan vielä kahta nopeammin. Jossain tapauksissa vahinko voi tapahtua jo sekunnissa – tällöin kannattaa myöntää tappionsa ja jättää pudokas syömättä.

LUE MYÖS: Ruokahävikki kiireesti kuriin

Näissä sääntö pätee

Viiden sekunnin sääntöä voi noudattaa, jos pudottaa vaikkapa nallekarkin kokolattiamatolle. Useimmat pitävät kokolattiamattoa varsinaisena bakteeripesänä, mutta todellisuudessa sen bakteerisiirtymäaika on varsin pitkä.

Hyvä nyrkkisääntö voisi kuulua seuraavasti: jos pudotat lattialle kosteaa ruokaa, kuten voileivän, 5 sekunnin sääntöä ei kannata noudattaa. Mutta jos lattialle putoaa jotain kuivempaa, sen voi poimia nopeasti ylös ja pistellä poskeensa ilman kummempaa haittaa.