Ravitsemusvinkit kuukautiskierron eri vaiheisiin

Kierron aikana ruokahalu ja energiataso voi vaihdella hurjastikin. Annamme ravitsemusvinkit kuukautiskierron eri vaiheisiin.

Nainen syö kulho kädessä

Elimistön tarpeet voivat vaihdella kierron aikana.

© iStock

1. - 5. päivä

Kuukautisten aikana, kun PMS-oireista on selvitty, ruokahalu on yleensä hieman vähäisempi. Tällöin annoskoot voi pitää pienempinä ja välipalat kevyinä, mutta kannattaa kuitenkin huolehtia samalla riittävästä ravintoaineiden saannista. Raudan saantia voi tukea syömällä lihaa, äyriäisiä, seesaminsiemeniä ja palkokasveja. Raudan imeytymistä edistävää C-vitamiinia saa muun muassa sitrushedelmistä ja paprikasta.

5. - 13. päivä

Tässä vaiheessa energia jälleen virtaa ja treeneissä riittää puhtia. Elimistö kaipaa vastapainoksi hieman lisää energiaa, joten annoskokoja voi hieman kasvattaakin ja nauttia lisäksi solujen muodostumista ja hermosolujen toimintaa tukevaa B12-vitamiinia sisältäviä ruokia, kuten kalaa, maitotuotteita ja lihaa.

14. päivä

Ovulaation aikaan energiatasot ovat huipussaan, ja terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio ja kohtuulliset annoskoot auttavat pysymään pirteänä koko päivän. Suosi esimerkiksi kalaa, vihanneksia, hyviä hiilihydraatteja ja hedelmiä, ja muista välipalat aterioiden välissä.

15. - 28. päivä

Nyt alkaa kierron ärsyttävin vaihe, jossa energitaso ja mieliala voi laskea, olo tuntua turvonneelta ja päätäkin särkeä. Ruokahalu kasvaa hurjaksi, ja mieli tekee etenkin nopeita hiilihydraatteja. Mielitekoihin kannattaa kokeilla vastata terveellisillä täysjyvätuotteilla sekä tummalla suklaalla, pähkinöillä ja hedelmillä.

No nyt on yksinkertaista elää terveellisesti!

KUNTO PLUSsan keskeisin tavoite on tehdä terveellisistä elämäntavoista helppoja toteuttaa. Tätä tavoitetta silmälläpitäen olemme uudistaneet nettitarjontamme niin, että se sisältää välineet ja kannustusta hyvinvointia edistävään elämäntapaan nyt ja aina.
Tilaajana saat käyttöösi sivuston ja sovelluksen kaikki palvelut.
Tutustu uuteen KUNTO PLUSsaan

  • 10–30 min treenivideot
  • Pääsy satoihin terveellisiin resepteihin
  • Viikon ruokalista resepteineen sähköpostilla
  • Suosikit kätevästi saataville omalle sivulle

Juuri nyt: Kokeile 30 vrk ilmaiseksi


Newsletter background