Kaurahiutaleet ja maito edistävät palautumista

Annos kaurahiutaleita ja rasvatonta maitoa ripauksella sokeria treenin jälkeen on urheilujuomaa tehokkaampi keino, kun halutaan auttaa lihaksia palautumaan rasituksesta.

Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa tarkasteltiin naispuolisten pyöräilijöiden palautumista treenin rasituksista.

**LUE MYÖS: Kaurapuuro on terveellisintä pikaruokaa

Tutkijoiden tavoitteena oli löytää terveellinen, edullinen ja helppo vaihtoehto urheilujuomille. Kun esimerkiksi voimaharjoittelussa treenataan lihaksia, niihin syntyy pieniä vaurioita. Kun vauriot parantuvat, lihaksesta tulee entistä vahvempi. Sopiva ruoka tai juoma voivat edistää rasituksesta toipumista.

Kaurahiutaleet ja maito todella tepsivät: sekä urheilujuomat että kaurahiutaleiden ja maidon yhdistelmä täyttävät lihasten glykogeeni- eli polttoainevarastot treenin jälkeen, mutta kaura-annos hoitaa tehtävän tehokkaammin, terveellisemmin nopeammin ja edullisemmin. Myös muut kuitupitoiset hiutaleet ja murot toimivat samoin.

Lähde: American College of Sports Medicine

Ilouutinen myös purukalustolle

Palautumisjuoman vaihtamineen kaurahiutaleisiin ja maitoon on ilahduttavaa hampaiden kannalta.

Asiantuntijat ovat varoittaneet monien urheilujuomien suuren sokeripitoisuuden olevan hampaille tuhoisampaa kuin virvoitusjuomat.

Kaurahiutaleet ovat muutenkin terveellisiä: Kauran hyvät rasvat ehkäisevät sydän- ja verisuonitauteja ja kuitu edistää ruuansulatusta.

Maito puolestaan sisältää runsaasti kalsiumia, käytettiinpä rasvatonta tai vähärasvaista maitoa.