Lue myös

Suippokaali

Kaalit

Esittelemme 8 terveellistä kaalia ja niiden käyttövinkkejä.

keskiviikko 6. marraskuuta 2013 teksti KUNTO PLUS

Kaali ei maistu kaikille, mutta asenteet saattavat lähitulevaisuudessa muuttua, sillä tuoreen tutkimustiedon mukaan kaali on sitä terveellisempää mitä karvaammalta se maistuu. Kasvisten sisältämät antioksidantit, kuten flavonoidit ja katekiinit maistuvat yleensäkin karvailta.

Se, maistuvatko kaalit sinun suussasi karvaalta riippuu geeneistäsi: jos ruusukaali maistuu sinusta makealta, et maista 6-n-propylthiourasiilia (PROP). Noin 30 % väestöstä ei maista PROP:ia lainkaan, 20 % maistaa sen karvaana ja pahanmakuisena ja muut maistavat kemikaalin karvaana, mutteivät pahana.

Kaaleissa on erityisen paljon antioksidatiivisia glukosinolaatteja ja antosyaaneja. Koska eri kaaleissa on erilaisia glukosinolaatteja, suurimman terveyshyödyn saamiseksi olisi hyvä käyttää eri kaaleja.

Kaikkien kaalien sisältämä glukosinolaatteihin kuuluva sinigriini auttaa ehkäisemään muun muassa virtsarakko- ja paksusuolisyöpää sekä alentaa keuhkosyövän riskiä.

Ongelmana on, että syöpää torjuvat glukosinolaatit ovat helposti haihtuvia, joten syöpää torjuvat vaikutukset voi saada vain kypsentämättömästä tai kevyesti höyrytetystä kaalista. Pitkään haudutetuista kaaliruuista ei valitettavasti ole syöpää torjumaan, vaikka ne muuten ovatkin kevyitä ja terveellisiä.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Missä juokset mieluiten?


KUNTO PLUS suosittelee