Lulu lopetti makeansyönnin: ”Makeanhimo on hellittänyt ja ruokahalu pienentynyt”

Sokeri oli jo pitkään ollut Lulun vastaus työpaineisiin ja mielialan ailahteluihin, joten makeansyönnin lopettaminen tuntui isolta muutokselta. Alku olikin vaikea.

Kuva Lulusta, joka selätti sokeririippuvuutensa 6 viikossa.

RUOKAVALION MUUTOS – Lulu vähensi kuudessa viikossa merkittävästi sokerinkäyttöään ja sai lisää virtaa ja paremman itsetunnon.

Kuuden viikon aikana Lulu onnistui vähentämään omaa sokerinkäyttöään merkittävästi. Ravitsemusasiantuntija Martin Kreutzer antoi hänelle tukea ja neuvoja ruokavalion muuttamiseen.

Jos sinäkin kärsit makeanhimosta ja haluaisit siitä eroon, lue alta lisää ruokavalion muutoksesta ja tsekkaa samalla vinkit makeanhimon selättämiseen. Lue jutustamme myös, miten ruokavaliomuutokset näkyivät Lulun voinnissa.

Sokeria kartteleva nainen ja karkkia.

3 vinkkiä makean vähentämiseen

Tarkastele tunteitasi

Moni sortuu makeaan silloin, kun olo on ankea. Mieti mielessäsi, miten voisit säädellä tunteitasi, jos et enää saisi tehdä sitä makean avulla. Kupillinen teetä, juttutuokio ystävän kanssa tai viltin alle käpertyminen hyvän kirjan kanssa saattaa tuoda saman lohdun, jonka olet tottunut hankkimaan makean avulla.

Valmistaudu heikkoihin hetkiin

Väsyneenä turvautuu helposti tuttuihin ratkaisuihin. Mieti siis jo etukäteen, mitä teet, kun makeanhimo yllättää, todennäköisesti iltapäivisin. Pakkaa kasvistikkuja naposteltavaksi töihin mukaan tai yritä aikaistaa seuraavaa ateriaa, jotta et sorru makeaan juuri ennen päivällistä.

Vaihda paikkaa

Voit muuttaa toimintatapasi tietyssä tilanteessa vaihtamalla paikkaa. Jos esimerkiksi syöt karkkia yleensä illalla sohvalla telkkarin edessä, vaihda istumapaikkaa, jumppaa, neulo, käy harjaamassa hampaat tai lähde kävelylle.

Miltä sokerin syönnin lopettaminen tuntui?

”Kolme ensimmäistä viikkoa olivat vaikeita. En uskonut, että makean syönti oli minulle ongelma, mutta kyllä se vain oli, koska sain jopa vieroitusoireita. Olin riippuvainen sokerista. Päätäni särki usein, ja keho tuntui raskaalta. Ajattelin usein, mistä saan seuraavan kerran makeaa. Ja sitähän on tarjolla kaikkialla!”

Milloin helpotti?

”Kerran sorruin ja ahmin popcornia, suklaata ja karkkia. Makasin pahoinvoivana sängyssä ja koko tilanne ärsytti suunnattomasti. Silloin tajusin, että sokeri ei enää tuo minulle hyvää oloa.”

Miten olet jaksanut jatkaa?

”Ajattelin, että tekosyille ei saa antaa tilaa. Kävelylenkit, pähkinät ja banaani auttoivat pahimpina hetkinä.”

Mikä on ollut parasta?

”Se, että olen päässyt sokerikoukusta. Nyt minua ei enää vaivaa kävellä kaupassa makeishyllyn ohi. Näen ja tunnen kehossani, että sokerin jättäminen oli oikea valinta.”

Millaisia tuloksia olet saanut?

”Ruokahaluni on vähentynyt. Aiemmin pystyin syömään kerralla 16 palaa sushia – nyt riittää kahdeksan. Turvotus ja huono olo ovat tiessään. Jaksan paremmin, enkä kärsi huonosta omastatunnosta.”

Oletko tyytyväinen tuloksiin tähän mennessä?

”Todellakin! Olen huomannut, että muutos kannatti.

*Asiantuntija: ravitsemusasiantuntija M. Kreutzer