Näin saat litteän ja hyvinvoivan vatsan

Litteä vatsa on terveyden ja toimintakyvyn kannalta parempi kuin veltto pömppövatsa. Täältä saat neuvoja ja opastusta siitä, miten voit saada kiinteämmän vatsanseudun ja lisätä samalla vatsan hyvinvointia.

Nainen makaa selällään lattialla polvet rinnalla

LITTEÄMPI VATSA – Litteää vatsaa ei voi saavuttaa pelkällä treenillä, vaan myös ruokavalion on oltava kunnossa.

Treenin lisäksi myös ruokavalion täytyy olla kunnossa, jotta vatsa voisi hyvin ja olisi litteämpi. Katso vinkit alta.

7 ravitsemusvinkkiä, joilla saat litteän ja hyvinvoivan vatsan

 • Juo päivittäin vettä määrä, joka vastaa yhtä kolmasosaa painostasi. Jos painat esim. 60 kiloa, nauti päivittäin 20 dl eli 2 litraa vettä. Juo sen lisäksi jokaista liikuntaan käyttämääsi 15 minuuttia kohti 2,5 desiä vettä. Jos esimerkiksi teet 30 minuutin juoksulenkin, nauti ylimääräiset 0,5 litraa vettä
 • Juo mahdollisimman vähän aterioiden yhteydessä.
  Juo vettä mieluiten puoli tuntia ennen ateriaa. Nesteen nauttiminen ennen ateriaa edistää ruuansulatusta. Hyvä ruuansulatus edistää ravintoaineiden imeytymistä ja kuona-aineiden poistumista.

 • Pureskele ruokasi huolellisisti. Pureskele ruoka niin, että se on mahdollisimman helposti nieltävässä muodossa. Se edistää ruuansulatusta.

 • Laske ruokailuvälineet kädestäsi suupalojen välillä.
  Näin pidät pienen tauon suupalojen välillä ja ehdit pureskella ruokasi huolella etkä tule hotkineeksi. Kun syöt hitaasti, tulet myös nopeammin kylläiseksi.

 • Kiinnitä huomiota gluteenia sisältäviin ruokiin. Gluteeni on raskasta ruuansulatukselle. Gluteenin vähentäminen voi auttaa ruuansulatusongelmiin, turvotukseen ja yleiseen väsymyksen tunteeseen. Monet kokevat, että gluteenin jättäminen kokonaan pois lisää vireyttä ja parantaa ruuansulatusta. Leipä ja pasta ovat yleensä hyviä kuidun lähteitä, joten pidä huoli, että saat kuitua muista ruoka-aineista, kuten tummasta riisistä, kaalista, juureksista ja gluteenittomasta kaurasta.

Lue myös: Epäiletkö gluteenia syypääksi vatsaongelmiin?

 • Syö vain vähän riisiä ja perunaa.
  Niissä on paljon energiaa. Ellet treenaa todella runsaasti tai tee fyysisesti raskasta työtä, riisin ja perunan määrää vähentämällä voit nipistää koko joukon turhia kaloreita. Vain todella paljon liikkuva tarvitsee runsaasti hiilihydraatteja.

 • Ota omega-3-rasvahappoja sisältävää ravintolisää.
  Nauti omega-3-ravintolisä mieluiten nestemäisessä muodossa, mutta jos se ei maistu, voit käyttää myös kapseleita. Omega-3-rasvahapot ovat niin kutsuttuja hyviä rasvoja, jotka voivat lievittää esimerkiksi iho-ongelmia, tulehdusta ja korkeaa verenpainetta, ja monet saavat ravinnostaan liian vähän omega-3-rasvahappoja.

Lue myös: Näin saat helpotusta vatsan turvotteluun