Vatsa ja lantionpohja

Kaksinkertainen hyöty vatsalihasliikkeistä: harjoituksia, jotka treenaavat samanaikaisesti sekä vatsalihaksia että lantionpohjan lihaksia.

Lantionpohjan lihaksia muistetaan pääasiassa virtsan, ilman ja ulosteiden pidättämisen yhteydessä. Tosin myös lantionpohjan lihasten osuus rakastelussa on tiedossa.

Viime vuosina harjoitteluun on löytynyt uusia syitä, sillä lantionpohjan lihakset toimivat ns. synergisteinä
yhteistyössä syvän poikittaisen vatsalihaksen ja syvien selkälihasten kanssa.

Lantionpohjan lihakset vakauttavat selkää ja lantiota ja osallistuvat oleellisesti tasapainoa vaativiin liikkeisiin. Lantionpohjan lihaksiin panostetaan tänä päivänä paljon esimerkiksi jumppapallokuntoilun, pilateksen ja core-harjoittelun keinoin.

LUE MYÖS: Jumppapallo – näin jumppapallolla treenataan

Vahvat lantionpohjan lihakset - litteä vatsa

Tekeekö lantionpohjan vahvistaminen sitten vatsasta litteän? Vastaus on kyllä, sillä treenattu lantionpohja auttaa
epäsuorasti saamaan litteän vatsan. Epäsuorasti siksi, että kohdennetut lantionpohjaliikkeet eivät suoraan muuta vatsan ulkomuotoa.

Harjoitusten teho kuitenkin kasvaa, jos vatsaliikkeiden aikana saa lantionpohjan ja poikittaisen vatsalihaksen toimimaan yhteistyössä niin, että ne stimuloivat toisiaan tuottamaan enemmän voimaa kehon käyttöön.

LUE MYÖS: Treeniohjelma, jolla voit saada litteän vatsan ja vahvat vatsalihakset

Virtsan karkailun ennaltaehkäisy

Lantionpohjan merkitys vatsaa treenatessa on tärkeä vakavammastakin syystä. Aivastelun, yskimisen ja juoksun tapaan vatsaharjoitukset ja voimaharjoittelu kohottavat vatsa- ja lantio-ontelon painetta.

Ellei lantionpohjaa jännitetä vatsarutistuksia tehdessä, vaarana on lantionpohjan lihasten ylikuormittuminen. Se lisää virtsankarkailun ja alavatsan elinten laskeutumisen vaaraa.

LUE MYÖS: Virtsankarkailu – tuleeko sitä kaikille?

Unohdetut lantionpohjan lihakset

Suomessa noin 400 000 ihmistä kärsii virtsankarkailusta. Ongelma ei ole pelkästään juuri synnyttäneiden naisten ongelma. Vaivaa esiintyy myös miehillä ja jopa kilpatason naisurheilijoilla.

Lantionpohjaan kannattaisi panostaa kuntoilussa paljon nykyistä enemmän. Kaikki kuntoilijat tietävät, että jo viikon tauko vähentää lihasvoimaa, joten on selvää, että lantionpohjan lihasten laiminlyöminen heikentää niiden toimintaa epämiellyttävän paljon.

Lapsille olisi hyvä opettaa jo koulun liikuntatunneilla lantionpohjan lihasten treenaamista sekä arkielämää että harjoittelua silmällä pitäen. Lantionpohjaan olisi hyvä kiinnittää huomiota jo ennen ongelmien ilmenemistä.