Palaako rasva vain rasvanpolttoalueella?

Voi olla ihan järkevää pyrkiä karistamaan elimistöstä rasvaa, jos sitä on kertynyt vaarallisesti vatsan seudulle. Onko silloin parasta treenata niin kutsutulla rasvanpolttoalueella?

Ikääntyvä nainen tekee lihaskuntoharjoitetta

LIHASKUNTOHARJOITTELU kuuluu rasvanpoltto-ohjelmaan.

© iStock

Elimistö tarvitsee jatkuvasti energiaa riippumatta siitä, ähkiikö salilla vai löhöääkö sohvalla. Se saa energiaa hiilihydraateista, proteiinista tai rasvasta.

Mieluiten elimistö polttaa rasvaa, sillä grammasta rasvaa saa paljon enemmän energiaa kuin grammasta hiilihydraattia tai proteiinia.

Sen polttaminen kuitenkin kestää kauan, joten jos elimistön halutaan hyödyntävän nimenomaan rasvaa, on liikuttava matalalla intensiteetillä eli niin kutsutulla rasvanpolttoalueella.

Se tarkoittaa 60–70-prosenttista suorituskykyä. Useimmille riittää kävelylenkki, jonka aikana voi vielä hyvin jutella kaverin kanssa.

Kovatasoisemmassa treenissä elimistö tarvitsee nopeasti enemmän energiaa ja alkaa siksi käyttää energialähteenään hiilihydraatteja.

Tämä ei silti tarkoita, että jos tarkoitus on karistaa vähän ylimääräistä rasvaa, niin pitäisi treenata vain rasvanpolttoalueella – tärkeintä nimittäin on se, kuinka paljon energiaa kuluu yhteensä, ja tunnin tehotreenissä todella palaa enemmän kuin tunnin kävelyllä.

Vinkkejä tehostettuun rasvanpolttoon löytyy alta.

3 KOHDAN RASVANPOLTTO-OHJELMA

Painonpudotus voi olla hyvä ajatus, jos on päässyt kertymään esimerkiksi vaarallista vatsarasvaa. Hyödynnä seuraava kova kolmikko rasvanpolttoon.

ENERGIAVAJE

Jos kuluttaa enemmän energiaa kuin ravinnosta saa, elimistön on hyödynnettävä omia energiavarastojaan, jolloin paino laskee.

LIHASKUNTOHARJOITTELU

Energiavajeeseen on yhdistettävä liikuntaa – mieluiten lihaskunto- harjoittelua – useasti viikossa. Muuten elimistö korvaa energia- vajeen proteiinivarastoistaan, joita on pääasiassa lihaksissa, eikä kehosta poistukaan rasvaa vaan lihasmassaa. Kun lihaksia käytetään, ne vahvistuvat ja lihasten ja rasvan suhde elimistössä muuttuu.

PROTEIINI

Lihaskuntoharjoittelun kannalta olisi hyvä saada päivittäin 1,5–2 g proteiinia jokaista omaa painokiloa kohti. Harva tarvitsee proteiinilisää, mutta ruokavaliossa voi korvata rasvaista ruokaa proteiinipitoisella.

Asiantuntija: R. Hansen, liikuntafysiologi ja omavalmentaja