Energiankulutus ylös aamulla

KUNTO PLUS antaa vinkit, joilla energiankulutusta voi tehostaa aamusta iltaan. Näillä konsteilla saat energiankulutuksen reippaasti käyntiin heti aamulla.

Nainen syö aamiaista

Vähärasvaiset maitotuotteet auttavat herättämään energiankulutuksen heti aamusta.

© iStock

Klo 6.00

Juo iso lasillinen vettä

Heti herättyä kannattaa kulauttaa iso lasillinen vettä tyhjään vatsaan. Saksalaisen tutkimuksen mukaan se kiihdyttää aineenvaihduntaa 30 prosentilla tunnin ajaksi. Lisäys vastaa vain noin 25 kilokaloria, joten laihdutuskonstiksi siitä ei ole, mutta vesilasillisella saa kuitenkin raikkaan aamun avauksen ja hyvän alun päivän energiankulutukselle.

Klo 6.15

Sykettä ylös aamulenkillä tai intervallitreenillä

Mitä reippaammin syke nousee, sitä enemmän energiaa kuluu. Energiankulutuksen voi tutkimusten mukaan kaksinkertaistaa, kun rauhallisen hölkän sijaan juoksee vauhdikkaan lenkin. Energiaa kuluu paitsi lenkin aikana, myös muutaman tunnin ajan vielä lenkin jälkeenkin noin 20–30 ylimääräistä kilokaloria tunnissa.

Minuutti rankkaa treeniä kuluttaa suurin piirtein 12–15 kilokaloria energiaa. Intervallitreeni on hyvä vaihtoehto, jos juoksulenkki ei innosta. Intervalliharjoittelussa treenin tempoa vaihdellaan niin, että täydellä teholla vedettivien osuuksien välillä pidetään pieniä palauttavia taukoja. Jos juoksu maittaa, mutta aika on kortilla, voi mainiosti juosta aamulla lyhyen, reippaan lenkin ja illalla vielä toisen.

Kokeile ilmaista energialaskuriamme ja tarkasta, montako kilokaloria tarvitset päivittäin.

Klo 7.00

Syö kunnon aamiainen

Aamiainen kannattaa syödä, jos vain ruoka maistuu varhain aamulla. Rasvattomaan maitoon keitetty kaurapuuro tai kaurahiutaleet rasvattoman maidon kanssa on hyvä aloitus aamulle. Puuron voi halutessaan maustaa ripuksella kanelia – se nimittäin kuuluu energiankulutusta kiihdyttäviin mausteisiin. Aamukahvilla on myös energiankulutuksen kannalta merkitystä, sillä kofeiini kiihdyttää aineenvaihduntaa.

Syö vähärasvaisia maitotuotteita

Tutkimusten mukaan kalsium sitoo rasvaa ruolistossa, jolloin rasva ei kerry elimistöön vaan poistuu luonnollista tietä. Vähärasvaiset maitotuotteet ovat erityisen hyödyllisiä, joten ne kannattaa ottaa pysyväksi osaksi ruokavaliota. Rasvaton maito ja vähärasvaiset hapanmaitotuotteet sekä muut maitotuotteet sopivat mainiosti niin aamiaiseksi, välipalaksi kuin iltapalaksikin.

**LUE MYÖS: Kaurapuuro on terveellisintä pikaruokaa

Klo 8.30

Juo vihreää teetä

Hauduta kannullinen vihreää teetä ja juo sitä päivän mittaan. Tee tukee tutkimusten mukaan painonhallintaa sekä kiihdyttämällä kulutusta että saamalla kehon suosimaan energianlähteenä rasvaa. Vihreän teen nauttiminen kiihdytti thaimaalaisen tutkimuksen mukaan aineenvaihduntaa 45 kilokalorilla vuorokaudessa. Vaikutus on paljolti kiinni määrästä. Tavallista suurempien kofeiinin nauttiminen kiihdyttää aineenvaihduntaa selvästi. Kofeiini on myös vihreän teen aineenvaihduntaa kiihdyttävän vaikutuksen takana, mutta teessä on kahvista puuttuvia terveellisiä antioksidantteja.

Energiankulutus ylös päivällä

Energiankulutus ylös illalla