FAQ: Kysymyksiä ja vastauksia KUNTO PLUSsan Reittisuunnittelusta

Miten reittejä piirretään ja tallennetaan? Mitä karttojen symbolit tarkoittavat? Voiko tallennettua reittiä muuttaa? Kysymyksiä ja vastauksia KUNTO PLUSsan Reittisuunnittelun ominaisuuksista ja käytöstä.

FAQ KUNTO PLUSsan Reittisuunnittelun käyttö

KUNTO PLUSSAN REITTISUUNNITTELU Jos et vielä ole käyttänyt KUNTO PLUSsan Reittisuunnittelua, aloita tästä! Täältä löydät vastaukset KUNTO PLUSsan
Reittisuunnittelua koskeviin kysymyksiin.

KUNTO PLUSsan Reittisuunnitteluun päivitettiin maaliskuussa 2020 uudet kartat ja ominaisuudet. Reittisuunnitteluun lisättiin uudet kartat, ja joitakin vanhoja piirteitä poistettiin. Täältä löydät vastaukset yleisimpiin KUNTO PLUSsan Reittisuunnittelua koskeviin kysymyksiin ja ohjeet Reittisuunnittelun käyttämiseen.

Miten reittejä piirretään?

Avaa Reittisuunnittelu, etsi paikka kirjoittamalla postinumero tai paikkakunta kartan oikean kulman suurennuslasista avautuvaan kenttään (tai zoomaamalla ja siirtymällä paikkaan).

 • Puhelimella: Zoomaa lähentämällä tai loitontamalla kahta sormea kartalla.

 • Tietokoneella: Zoomaa hiiren rullalla tai + ja --painikkeilla kartan vasemmassa yläkulmassa.

Reitin alkupiste merkitään valitsemalla kohta kartasta.

Jos haluat reitin piirtyvän tietokoneella polkuja ja teitä pitkin, eikä suoraan pisteestä toiseen, laita tietokoneella rasti valintaruutuun Sovita reitti polkuihin ja teihin. Näet piirtäessäsi koko ajan matkan pituuden ja paljonko sillä kuluu energiaa.

TÄRKEÄÄ! Jos haluat tallentaa reitin, kirjaudu REtiisuunnitteluun ennen kuin Tallennat reitin.

Miten löydän osoitteen?

Avaa Reittisuunnittelu, kirjoita postinumero tai paikkakunta tai katuosoite kartan oikeassa kulmassa näkyvän suurennuslasin kenttään tai zoomaa ja siirry paikkaan.

 • Puhelimella: Zoomaa karttaa lähentämällä tai loitontamalla kahta sormea kartalla.

 • Tietokoneella: Zoomaa karttaa hiiren rullalla tai + ja --painikkeilla kartan vasemassa yläkulmassa.

TÄRKEÄÄ: Tietokoneella kartan hakutoiminnon suurennuslasi ja Kuntoplus.fin hakutoiminnon suurennuslasi näkyvät allekkain. Kartan suurennuslasi on alempi ja pienempi.

HUOM! Kartan haku näyttää enintään 5 tulosta, ja samaa kadun nimeä saattaa olla yli 5 Suomessakin, samoin postinumerollakin saattaa olla yli 5 vaihtoehtoa eri maissa. Tarkenna hakua: Esimerkiksi oikean Rautatienkadun saa esiin hakemalla Rautatienkatu ja paikkakunta tai postinumero.

Miten reitin osia poistetaan?

 • Puhelimella: Valitse Poista reitin osa kartan oikeasta alalaidasta.

 • Tietokoneella: Valitse Poista reitin osa.

Ohjelma osaa poistaa vain viimeisen reitin osan. Osia voi poistaa taaksepäin yksi kerrallaan vaikka niin kauan, että koko reitti tyhjenee.

Voiko reitin pisteitä siirtää?

EI voi. Jos haluat muuttaa osan reitistä, poista reitin pisteet siihen asti, ja piirrä sen jälkeen reitti uudelleen. Aikaisemmin tallennettua reittiä ei voi muokata, mutta sen voi poistaa, ja piirtää tilalle uuden.

Saako reitin kulkemaan polkuja ja teitä pitkin?

Kyllä. KUNTO PLUSsan Reittisuunnittelulla voi piirtää reittejä joko linnuntietä pisteestä toiseen tai polkuja ja teitä seuraten. Linnuntie pisteiden välillä on hyödyllinen siellä, missä ei ole tietä.

Voit vaihtaa piirtämistapaa aina yhden pisteen piirtämisen jälkeen.

Tee näin

 • Puhelimella: Poista rasti kohdasta Linnuntietä (alhaalla vasemmalla).

 • Tietokoneella: Rastita kohta Sovita reitti polkuihin ja teihin (alhaalla vasemmalla).

Voit vaihtaa piirtämistapaa tarpeen mukaan aina pisteen piirtämisen jälkeen.

Miksi Reittisuunnittelu ei piirrä reittiä mihin haluan?

Kun "Sovita reitti polkuihin ja teihin" on päällä, ohjelma saattaakin piirtää reitin kiertotietä, eikä siitä, mikä näyttää järkevimmältä.

Voi olla, että reittiä ei voi piirtää paikkaan, mistä haluaisit, jos siinä on esimerkiksi moottoritie, tai jos tie pitää alittaa alikulusta.

Jos esimerkiksi toisella puolen katua ei ole jalkakäytävää, ohjelma ei ymmärrä ylittää tietä, vaan pysyy samalla puolella ja kiertää. Kannattaa kokeilla poistaa viimeinen piste ja piirtää se uudestaan toiselle puolelle tietä.

Jos olet varma, että haluamaasi reittiä voi kulkea, vaihda piirtämistapa puhelimessa Linnuntietä tai ota tietokoneella rasti pois kohdasta Sovita reitti polkuihin ja teihin, niin saat reitin piirtymään suoraan kahden pisteen välille.

Mitä kartan merkinnät tarkoittavat?

Reittisuunnittelu käyttää OpenStreetMapia. Seuraavassa on muutamia keskeisiä karttamerkkejä ulkoilureiteillä.

Kaikki karttasymbolit on annettu OpenStreetMapsin wiki-sivulla.

Miksi kartoissa ei näy kaikkia polkuja?

OpenStreetMapsin kartat ovat avoimen lähdekoodin karttoja, joihin käyttäjät lisäävät karttatietoa.

Sen ansiosta kartoissa on paljon kaikkea, mitä ei tavallisissa kartoissa ole. Valitettavasti kaikilta alueilta ei ole käyttäjien lisäämiä tietoja.

Alueilla, joista ei ole tietoja, kannattaa käyttää mahdollisuutta piirtää reitit ilman että seuraa karttaan merkittyjä polkuja ja teitä.

Jos haluat parantaa oman alueesi karttoja, täältä saat ohjeet:
Getting involved with OpenStretMap (englanniksi)

Miten kartan saa vaihdettua satelliittikartaksi?

Reittisuunnittelussa ei nykyisin ole satelliittikarttaa. OpenStreetMap on maastokartta.

Miten reittejä tallennetaan?

Kuntoplus.fin käyttäjät, jotka ovat luoneet itselleen käyttäjäprofiilin, voivat kirjautua kuntoplus.fi-sivuston tunnuksillaan Retiisuunnitteluun ja tallentaa sekä muokata ja nähdä omat reittinsä luettelossa.

Käyttäjäksi rekisteröityminen käy kätevästi Reittisuunnittelussa. Rekisteröityminen ei maksa mitään.

 1. Mene Reittisuunntteluun. Klikkaa kohtaa kartalla. Saat ilmoituksen, jossa pyydetään kirjautumaan tai luomaan käyttäjätili. Valitse Luo käyttäjätili.
 2. Sivu Vaihe 2 / 3 Tarkista tietosi avautuu. Kirjoita tiedot Etunimi, Sukunimi ja Sähköposti ja valitse painike Seuraava: Valitse salasana.
 3. Kirjoita ikkunassa Vaihe 3 / 3 Valitse salasana itsellesi haluamasi salasana ja rastita ruutu "I'm not a robot" ja painike Luo profiili.
 4. Saat vahvistusviestin antamaasi sähköpostiin. Kun olet vahvistanut viestin, kirjaudu sisään. Reittisi löydät näin.

Tallenna reitti näin

 1. Kirjaudu sisään Reittisuunnitteluun.
 2. Piirrä reitti valmiiksi. Jos et ole kirjautuneena, et voi tallentaa reittiä.
 3. Valitse Tallenna reitti. Puhelimella Tallenna reitti on oikeassa alalaidassa, tietokoneella vasemmassa.
 4. Anna reitille nimi. Tallennettuja reittejä voi etsiä nimellä. Koska Google indeksoi reitit, älä anna reitille nimeä, josta käyvät ilmi henkilökohtaiset tietosi, kuten kotiosoite tai koko nimi. "16-v Adan iltalenkki yksin Sörkassa" ei ole hyvä nimi.
 5. Lisää halutessasi painosi. Painotietoa käytetään energiankulutusta reitillä laskettaessa.
 6. Valitse Tallenna reitti.
 7. Näet tallennetut reittisi kirjautuneena Omat reitit -kohdassa. Tallennettuja reittejä ei voi muokata - ainoastaan poistaa, mutta voit luoda uusia reittejä niin paljon kuin haluat
 1. Miten valitsen juoksu-, pyörä- tai kävelyreitin?

 2. Puhelimella: Valitse Kuntoplus.fin valikosta (kolme viivaa allekkain oikeassa yläkulmassa) Reittisuunnittelu - Laadi reitti - Asetukset sivun alalaidasta Juoksu, Kävely tai Pyöräily.

 3. Tietokoneella: Reittisuunnittelu - Laadi reitti - Asetukset sivun alalaidasta Juoksu, Kävely tai Pyöräily.

Reittisuunnittelu sovittaa reitin energiankulutuksen painosi mukaan reitin tyyppiin.

KUNTO PLUSsan Reittisuunnittelu - Reitin

REITIN PITUUS Reittisuunnittelu laskee Reitin pituutta sitä piirtäessäsi. Reitin pituus näkyy tietokoneella kartan alla ja puhelimella vasemmassa yläkulmassa.

Mistä reitin pituuden näkee?

Reittisuunnittelu laskee Reitin pituutta sitä piirtäessäsi. Reitin pituus näkyy tietokoneella kartan alla ja puhelimella vasemmassa yläkulmassa.

Reittisuunnittelulla voi tarkistaa matkan pituuden jälkikäteen tai etukäteen.

Jos haluat esim. juosta tasan 5 km, voit suunnitella reittisi etukäteen Reittisuunnittelulla.

Tai jos haluat antaa itsellesi välietappeja, voit piirtää reittisi etukäteen ja tarkistaa, missä kohden on esimerkiksi 10 km.

Tallennettujen reittien pituus näkyy Omat reitit -luettelossa, johon pääsee Reittisuunnittelu-valikosta.

Miten näen kalorien kulutuksen?

Reittisuunnittelu laskee reitillä kuluvan energian reittiä piirtäessä. Energiankulutus reitillä näkyy tietokoneella kartan alla ja puhelimella vasemmassa yläkulmassa.

Energiamäärää laskettaessa otetaan huomioon reitin pituus, reitin laji (pyöräily, kävely, juoksu), nopeus reitillä ja oma paino. HUOMAA, että arvot ovat vain suuntaa antavia, koska energiankulutus on yksilöllistä ja riippuu monista muistakin tekijöistä.

Reittisuunnittelu - Nopeus

NOPEUS Kuvassa on 5 km reitti, joka on juostu 30 minuutissa. Reittisuunnittelu laskee nopeuden 6 minuutiksi kilometrillä, jolloin energiankulutukseksi 67-kiloisella on laskettu 335 kcal.

Mistä näen keskinopeuteni?

Jos kirjaat aikasi reitillä, Reittisuunnittelu laskee keskinopeutesi kilometrillä. Aika kirjataan kohdassa Kulunut aika tietokoneella kartan alla ja puhelimella Asetuksissa.

Voit käyttää Reittisuunnittelua myös treeniäsi suunnitellessasi. Jos esimerkiksi haluat juosta 5 km 30 minuutissa, lisää tiedot 5 km reittiin, jolloin näet, että sinun täytyy pitää keskimäärin 6 km:n kilometrivauhtia eli 10 km tuntivauhtia yllä.

Näkeekö reiteistä korkeuskäyrän?

Ei, korkeuskäyrää ei ole saatavissa nykyisin käyttämässämme karttasovelluksessa.

Miten löydän tallentamani reitit?

Tallennetut reitit näkyvät Omat reitit -luettelossa, johon pääsee Reittisuunnittelun valikosta ja tietokoneella myös kartan alapuolen painikkeella.

Omat reittinsä voi nähdä, kun on kirjautunut kuntoplus.fihin (ukkelin kuvan vieressä väkä). Jos toiminnon valitsee, kun ei ole kirjautunut, ohjelma tarjoaa kirjautumista.

Ovatko vanhat reittini tallessa?

Kyllä, kaikki Reittisuunnittelun edelliseen versioon tallennetut reitit ovat mukana uudessa versiossa.

Tallennetut reitit näkyvät Omat reitit -luettelossa

Voiko tallennettuja reittejä muuttaa?

Vain reitin nimeä ja tyyppiä voi muuttaa. Voit aina piirtää uuden reitin, jos haluat muuttaa sitä. Reittien määrää ei ole rajoitettu.

Voivatko muut nähdä minun reittini?

Reitit eivät näy Reittisuunnittelun kautta muille.

Google kuitenkin indeksoi kaikki reitit, ja jos tietää reitin nimen, sen voi löytää, jos olet tallettanut reitin esimerkiksi paikkakunnan nimellä tai omalla nimelläsi.

Voiko reittejä poistaa?

Kyllä, luomansa reitit voi myös poistaa. Reittejä poistetaan Omat reitit -luettelosta.

Miten reittejä voi jakaa?

Kopioi reitin osoite selaimen osoiteriviltä tai Jaa reitti -kentästä kartan alta ja lähetä reittisi tai postaa linkki someen.

Mobiilikirjanmerkki Reittisuunnitelusta

MOBIILIKIRJANMERKKI REITTISUUNNITELUSTA Voit tehdä mobiilikirjanmerkin Android-puhelimella tai lisätä Reittisuunnittelun kotivalikkoon iPhonella (kuvassa iPhone).

Onko Reittisuunnitelua appina?

Ei, Reittisuunnittelulla ei ole erillistä appia. Reittisuunnittelu toimii puhelimessa selaimella. Reittisuunnittelulle voi tehdä mobiilikirjanmerkin Android-puhelimella tai lisätä Reittisuunnittelun kotivalikkoon iPhonella.

Lisää Reittisuunnittelu kotivalikkoon näin:

 1. Mene Reittisuunnitteluun.
 2. Valitse Jaa-symboli.
 3. Valitse Lisää kotivalikkoon.
 4. Valitse Lisää.

Pääset nyt Reittisuunnitteluun KUNTO PLUSsan O:n muotoisesta logosta.