Juoksuvinkki: Vältä vammoja reittiä vaihtelemalla

Kun seuraavan kerran solmit lenkkarinnauhat ja suuntaat ulos lenkille, valitse eri reitti kuin tavallisesti. Juoksualustan vaihtelu edistää nimittäin jalkaterien ja koko kehon terveyttä.

Nainen juoksee metsässä

JUOKSU Millaisella alustalla tavallisesti juokset? Juoksualustalla on merkitystä.

© iStock

Olet saanut jo juoksukengät jalkaan, lenkille on raivattu aikaa kalenterista ja sääkin suosii. On siis vihdoin lenkin aika. Mutta kun otat ensimmäiset juoksuaskeleet, huomaat kipua jaloissa. Juoksun jaloille aiheuttama kuormitus on johtanut kipuihin, ja on pakko kääntyä takaisin.

Yllä kuvattu tilanne on tuttu monelle juoksuharrastajalle, sillä jopa 70 prosenttia juoksijoista kärsii vuosittain esimerkiksi polvi- tai jalkaterävaivoista. Juoksu on terveellinen harrastus, mutta samalla se panee nivelet ja jänteet kovemmalle koetukselle kuin moni muu laji.

Juoksun kuormittavuuden vuoksi juoksuharrastajan kannattaa tehdä kaikkensa vammariskin pienentämiseksi. Valitse esimerkiksi juuri itsellesi sopivat juoksukengät ja juostava matka oman kuntotasosi mukaan.

Näin valitset sopivat juoksukengät. Tutustu myös KUNTO PLUSsan juoksukenkätestin tuloksiin.

Voit tehdä vielä ainakin yhden asian vammojen välttämiseksi: Valitse eri reitti kuin yleensä. Juoksualustan vaihtelu auttaa nimittäin vähentämään kehon kuormitusta.

Jokaisella juoksuaskeleella kehoon kohdistuu tärähdys, joka on voimakkuudeltaan 3-4 kertaa juoksijan painon suuruinen. Tärähdys säteilee jalkaterästä edelleen sääriin, polviin, lantion alueelle ja selkään. Erilaisilla alustoilla juoksemalla tärähdyksen voimakkuutta ja kohdistusta saa muuteltua, mikä pienentää rasitusvammojen riskiä.

Kaikkein kovimmat juoksualustat ovat asfaltti ja betoni. Yritä siis juosta näillä alustoilla mahdollisimman vähän. Jos sinun on pakko juosta esimerkiksi asfaltilla, yritä selvittää kova osuus mahdollisimman nopeasti ja siirtyä äkkiä pehmeämmille alustoille.

  • Jos asut lähellä luontoa, juokse mahdollisimman vaihtelevassa maastossa, jossa alusta on esimerkiksi hiekkaa, soraa, ruohoa tai metsäpolkua.
  • Juokse mahdollisimman usein metsässä. Metsässä juokseminen vahvistaa jalkoja, kun alustana on vuoroin ruohoa, kiviä, juuria, soraa ja hiekkaa. Metsäpolut ovat jalan alla todella pehmeitä, jolloin iskunvaimennus on jo luonnostaan erinomainen.
  • Reittisuunnittelun avulla löydät uusia teitä ja polkuja, joiden olemassaoloa et ehkä ollut huomannutkaan.