Treenitrikoot – Näin valitset parhaat treenitrikoot

Treenitrikoot ovat suorastaan välttämättömät sisäliikunnassa. Mutta tarvitseeko joka lajiin omat treenitrikoot? Voiko treenitrikoita käyttää juoksuhousuina tai joogassa? Mitä ominaisuuksia treenitrikoissa pitää olla? Katso täältä ja lue myös KUNTO PLUSsan viimeisimmät treenitrikootestit..

Naisia kuntosalilla treenitrikoot jalassa

TREENITRIKOOT Treenaaminen on mukavampaa, kun jalassa on hyvät treenitrikoot, jotka eivät valu, rullaudu vatsalta, eivätkä haittaa liikkumista.

© Jacob Helbig

Epämukavat kuminauhavyötärölliset, hikistävät, kiristävät, roikkuvat, valuvat tai peppuvakoon nousevat treenihousut pilaavat taatusti treenimotivaation. Onneksi jokaiselle löytyy treenitrikoot, joissa on hyvä liikkua, jotka eivät hikistä, eivät näy läpi eikä hikoilu näy.

Treenitrikoita on eri näköisiä, eri mittaisia, eri materiaaleista, eri ominaisuuksilla ja eri tarkoituksiin. Täältä löydät vastaukset yleisimpiin kysymyksiin, joiden aiheena ovat treenitrikoot ja saat vinkkejä treenitrikoiden ostamiseen.

Mitkä ovat treenitrikoot?

Treenitrikoot on yleisnimitys vartalonmyötäisille, hyvinistuville, joustaville ja kosteutta siirtäville, yleensä keinokuituisille leggingseille, joissa on hyvä liikkua ja joissa ei ole paksuja ja hankaavia saumoja.

Mitkä ovat muotoilevat treenitrikoot?

Muotoilevat treenitrikoot eli shapewear tights ovat tiukemmat ja vahvempaa materiaalia kuin tavalliset treenitrikoot. Muotoilevat treenitrikoot on tarkoitettu paitsi treeniin, myös litistämään vatsaa ja kohottamaan peppua – ja sen myötä itsetuntoa. Muotoilevat treenitrikoot eivät ole varsinaiset kompressiotrikoot, joten muotoilevat treenitrikoot eivät tehosta verenkiertoa. Muotoilevissa treenitrikoissa ei välttämättä ole yhtä hyvä liikkua kuin tavallisissa, ja niiden pukeminen ja riisuminen voi olla tavallista hankalampaa.

Mitkä ovat kompressiotrikoot?

Kompressiotrikoot ovat treenitrikoot, jotka ovat niin tiukkaa neulosta, että ne puristavat lihaksia ja verisuonia niin, että verenkierto tehostuu. Kompressiotrikoiden on tarkoitus edistää palautumista treenistä ja vähentää jalkoja väsymistä. Tutkimustulokset kompression vaikutuksista ovat ristiriitaisia.

Kompressiotrikoita käyttävät huippu-urheilijat, jotka treenaavat päivittäin. Nimitystä kompressiotrikoot käytetään välillä löysästi silloinkin, kun itse asiassa tarkoitetaan muotoilevia treenitrikoita, jotka vain kohottavat peppua ja tukevat vastaa ja reisiä sen verran, että ne eivät hylly.

Jos tarvitset lääketieteellistä kompressiota jalkoihin, käänny lääkärin tai fysioterapeutin puoleen.

Mitkä ovat capri-treenitrikoot?

Caprimittaiset treenitrikoot löytyvät netistä englanninkielisiltä sivuilta nimellä cropped tights. Ne ovat treenitrikoot, joiden lahkeet ulottuvat vähän polven alalpuolelle. Caprimittaiset treenitrikoot sopivat hyvin kesäaikaan tai kuntosalille, jossa on kuuma. Jotkut kokevat, että caprimittaisissa treenitrikoissa on enemmän liikkumisen vapautta kuin pitkissä treenitrikoissa.

Treenitrikoiden lahkeiden pituus

ERI MITTAISET TREENITRIKOOT Mikä lahkeen pituus sopii sinulle parhaiten? Eri vuodenaikoina voi olla hyvä olla eri mittaiset treenitrikoot.

© KUNTO PLUS

Millaiset ovat 7/8-treenitrikoot?

7/8-treenitrikoot ovat pidemmät kuin caprimittaiset treenitrikoot ja lyhyemmät kuin tavalliset pitkät treenitrikoot. 7/8-treenitrikoiden lahkeet ulottuvat vähän nilkkaa ylemmäs. Nimitys 7/8-trikoot tulee siitä, että ne ovat 1/8:n lyhyemmät kuin tavalliset pitkälahkeiset treenitrikoot.

7/8-treenitrikoiden idea on, että lahkeissa ei ole turhaa mittaa, joka vain jää ruttuun nilkkaan. 7/8-treenitrikoita sanotaan toisinaan myös midi-leggingseiksi.

Miten valitset treenitrikoot

Treenitrikoot eivät ole ololeggingsit eivätkä ne ole myöskään juoksuhousut. Treenitrikoot on suunniteltu nimenomaan treeniin, ja se asettaa omat vaatimuksensa materiaalille, mallille ja toteutukselle. Seuraavassa esitellään treenitrikoiden ominaisuuksia.

5 tärkeää asiaa, kun ostat treenitrikoot

 1. Treenitrikoot ovat mukavat ja hyvinistuvat Treenitrikoot kannattaa hankkia sellaiset, että niissä on mukava olla, niin voit rauhassa keskittyä treeniin kiskomatta housuja vähän väliä. Treenitrikoot eivät saa kiristää eivätkä puristaa niin paljon, että niissä on vaikea olla. Treenitrikoot eivät myöskään saa olla niin löysät, että ne eivät pysy ylhäällä tai hankaavat. Hyvät treenitrikoot pysyvät napakasti yllä mutta antavat vapauden liikkua.
 2. Treenitrikoot joustavat Hyvät treenitrikoot joustavat eri suuntiin niin, että niissä voi tehdä polvennostoja, vatsarutistuksia ja syväkyykkyjä ilman, että kangas hiutuu tai ratkeaa. Hyvät treenitrikoot eivät myöskään sisällä hankaavia tai paksuja ihoa painavia saumoja. Hyvien treenitrikoiden saumat ovat litteitä.
 3. Treenitrikoot siirtävät kosteuden iholta
  Pelkästä puuvillasta valmistetuissa housuissa tulee hiki ja se näkyy helposti, koska kosteus imeytyy kankaaseen. Treenitrikoot sisältävät synteettisiä kuituja, jotka kuljettavat kosteuden pois iholta, eivätkä hyvät treenitrikoot ime kosteutta itseensä.
 4. Treenitrikoot ovat läpikuultamattomat eikä kosteus näy Harva haluaa esitellä alushousujaan tai housuttomuuttaan salilla treenatessaan. Jos et halua esitellä muotojasi läpikuultavissa treenitrikoissa, tarkista, että treenitrikoot ovat läpikuultamatonta materiaalia tai riittävän paksut, että kaikki ei näy läpi. Vaaleat sävyt kuultavat helposti läpi varsinkin kostuessaan.
 5. Treenitrikoot ovat riittävän korkeat
  Korkeavyötäröiset treenitrikoot ovat siitä hyvät, että ne tukevat vatsaa eivätkä painu ikävästi vyötäröön, mutta koon on oltava juuri oikea, sillä muuten treenitrikoiden vyötäröosa jää löysäksi ja menee ruttuun vatsalle tai on liian kireä ja puristaa housunkauluksen yläpuolelle epämukavan makkaran.

Tarvitsenko useammat kuin yhdet treenitrikoot?

Jos käytät treenitrikoita vain kuntokeskuksessa, pärjäät yksillä treenitrikoilla, jotka sopivat lihastreeniin, tanssiin, joogaan, kahvakuulailuun, sisäsoutuun ja muuhun kuntokeskuksen tarjontaan. Jos harrastat sisäliikunnan lisäksi muitakin lajeja, joissa tarvitaan trikoita, kuten pyöräilyä tai juoksua, niihin tarvitaan omat treenitrikoonsa, joissa on toisenlaiset ominaisuudet.

Sopivatko treenitrikoot juoksutrikoiksi?

Treenitrikoot ovat huonot juoksutrikoot. Treenitrikoita ei ole suunniteltu toistuviin eteenpäin suuntautuviin liikkeisiin, kuten juoksutrikoot. Siksi juoksutrikoot saattavat valua muussa kuin juoksutreenissä haaroista ja lahkeista kuin huonot sukkajousut. Lisäksi treenitrikoissa ei ole heijastimia ja vetoketjutaskuja, jotka ovat juoksutrikoissa todella hyödyllisiä ominaisuuksia.

Mitä eroa: treenitrikoot ja juoksutrikoot?

Treenitrikoot saavat olla mahdollisimman pelkistetyt. Niissä ei tarvita useita saumoja, vetoketjuja ja taskuja, jotka vain hankaavat laitteilla ja jumppamatolla treenatessa.

Juoksutrikoissa sen sijaan on tyypillisesti monenlaisia yksityiskohtia: juoksutrikoissa voi olla esimerkiksi kiristettävä vyötärönauha, vetoketjut lahkeiden sivuissa, heijastimia, vetoketjullisia taskuja avaimille ja muille pikkutavaroille, joita tavallisissa treenitrikoissa ei tarvita.

Lisäksi osa juoksutrikoista on ommeltu parantamaan juoksunopeutta erityisillä lihasten liikettä tehostavilla kanavilla kankaassa.

Juoksutrikoiden valintaopas

Millaiset treenitrikoot sopivat joogaan?

Periaatteessa kaikki treenitrikoot käyvät joogaan, mutta joogaaminen on mukavampaa, kun valitsee treenitrikoot, joissa on seuraavat 4 ominaisuutta:

Näin löydät joogaan sopivat treenitrikoot

 1. Joustavat. Joogaan sopivat treenitrikoot ovat erityisen joustavat ja mukavat. Joogatreenitrikoissa on voitava kurkottaa, taipua ja venyä kaikkiin asentoihin ja asanoihin vaatteiden kiristämättä. Joogaan sopivien treenitrikoiden on hyvä olla vähän joustammat kuin tavalliset treenitrikoot. Muotoilevat treenitrikoot eivät ole paras valinta joogaan.
 2. Sileät. Joogaan sopivat treenitrikoot saavat olla mahdollisimman sileät ja ilman paksuja ja hankaavia saumoja, taskuja ja vetoketjuja. Joogaan sopivat treenitrikoot eivät hankaa ja paina joogatessa.
 3. Korkeavyötäröiset. Korkeavyötäröiset treenitrikoot ovat mukavimmat joogassa, koska ne pysyvät parhaiten ylhäällä. Korkeavyötäroiset trikoot myös peittävät vartaloa, vaikka paita nousisikin asanoissa, joissa ollaan pää alaspäin.
 4. Paksua materiaalia. Joogaan sopivat treenitrikoot saavat olla paksumpaa materiaalia kuin tavalliset treenitrikoot, että niissä ei tyle kylmä rauhallisemmissakaan joogamuodoissa ja rentoutuksen aikana.

Miten treenitrikoot pitää pestä?

Useimmat treenitrikoot kestävät 40 asteen konepesun, mutta tarkista pesumerkintä ostaessasi. Jotkin treenitrikoomallit kestävät vain 30 asteen pesun ja jotkin muotoilevat trikoot tarvitsee pestä käsin, että treenitrikoiden erityisominaisuudet säilyvät.

Useimmat treenitrikoot eivät kestä rumpukuivatusta, koska kuivausrummun kuumuus vie jouston materiaalista. Myös kosteudensiirto heikkenee sekä rumpukuivatuksesta että huuhteluaineen käytöstä.

Kaikki treenitrikoot on syytä pestä saman tien treenin jälkeen tai ainakin ripustaa ne kuivumaan, etteivät ne ala haista.

Jos et voi pestä treenitrikoitasi joka käytön jälkeen, voit joka toisella kerralla huuhtoa treenitrikoot viileässä vedessä ja ripustaa ne sitten kuivumaan.

KUNTO PLUSsan treenitrikootestit

KUNTO PLUS testaa jatkuvasti uusia treenitrikoomalleja ja arvioi istuvuutta, kosteudensiirtoa, yleisilmettä, istuvuutta ja käyttömukavuutta.

Treenitrikoot testissä 2020

Keväällä 2020 testasimme korkeavyötäröiset treenitrikoot ja valitsimme mukavimmat ja tarkoituksenmukaisimmat treenitrikoot, jotta sinä voisit keskittyä treeniin trikoita miettimättä.

KUNTO PLUS testasi nämä korkeavyötäröiset

treenitrikoot 2020

- Under Armour **korkeavyötäröiset treenitrikoot** - HG Armour Color Block Graphic Ankle Crop

 • Asics **korkeavyötäröiset treenitrikoot** - High Waist Tight
 • Casall **korkeavyötäröiset treenitrikoot** - Sculpture High Waist Tights
 • Puma **korkeavyötäröiset treenitrikoot** - Feel it Mesh ⅞ tight
 • Hummel **korkeavyötäröiset treenitrikoot** - High Waist Seamless Tights
 • H&M **korkeavyötäröiset treenitrikoot** - Training Shaping Waist
 • Nike Swoosh **korkeavyötäröiset treenitrikoot** - Women’s Running Tights
 • My Prema korkeavyötäröiset treenitrikoot - Fantasy Leggings
 • Eyda korkeavyötäröiset treenitrikoot** - Lise Tights Mitkä treenitrikoot valittiin testin parhaiksi ja mitkä korkeavyötäröiset treenitrikoot saivat arvion hyvä ostos? Avaa treenitrikootesti 2020 täältä:

Testissä treenitrikoot 2019

Syksyllä 2019 testasimme useammat korkeavyötäröiset treenitrikoot, muotoilevia treenitrikoita ja tavallisia treenitrikoita.

KUNTO PLUS testasi nämä treenitrikoot 2019

 • Halti korkeavyötäröiset muotoilevat trikoot** - Timmi W
 • Puma-treenitrikoot - Cosmic Tight TZ
 • Reebok korkeavyötäröiset treenitrikoot** - os Lux High-Rise Tight 2.0
 • Nike-treenitrikoot - Icon Clash Speed ⅞
 • Craft korkeavyötäröiset muotoilevat treenitrikoot** - Breakaway Shape Tights W
 • Casall-treenitrikoot - Iconic ⅞ tight

Mitkä treenitrikoot valittiin testin parhaiksi ja mitkä treenitrikoot saivat arvion hyvä ostos? Avaa treenitrikootesti 2019 täältä:

Testissä muotoilevat treenitrikoot 2019

Keväällä 2019 testasimme kuudet muotoilevat treenitrikoot. Tarkista testistä, kenen muotoilevat treenitrikoot arvoitiin parhaiksi!

KUNTO PLUS testasi nämä muotoilevat treenitrikoot 2019

- Björn Borg korkeavyötäröiset muotoilevat trikoot** – Clara High Waist Tights

 • Craft **muotoilevat trikoot** – Breakaway Shape Tights W
 • Casall **muotoilevat trikoot** – AR2 Renew Compression Tights
 • Reebok **muotoilevat trikoot** – Combat Lux Bold Tights
 • Puma **muotoilevat trikoot** – Always on Solid 7/8 Tight
 • Nike **muotoilevat trikoot** – Nike Pro Hypercool** Mitkä treenitrikoot valittiin testin parhaiksi ja mitkä muotoilevat treenitrikoot saivat arvion hyvä ostos? Katso treenitrikootesti 2019:

Testissä treenitrikoot 2018

2018 testissä olivat kolmenlaiset treenitrikoot: korkeavyötäröiset treenitrikoot, caprimittaiset treenitrikoot ja tavalliset pitkät treenitrikoot.

KUNTO PLUS testasi nämä treenitrikoot 2018

 • Run & Relax korkeavyötäröiset treenitrikoot - Bandha Tights
 • Better Bodies korkeavyötäröiset treenitrikoot** - Camo High Tights
 • Onzie korkeavyötäröiset treenitrikoot** - High Rise Leggins
 • New Balance caprimittaiset treenitrikoot - Impact Printed Capri
 • Under Armour caprimittaiset treenitrikoot** - Fly-By Printed Leggings
 • Kari Traa caprimittaiset treenitrikoot** - Louise Capri
 • Craft-**treenitrikoot** - Grit Tights
 • Hummel-**treenitrikoot** - Isla Tights
 • Nike-**treenitrikoot** - Epic Lux Tight

Mitkä treenitrikoot valittiin testin parhaiksi ja mitkä treenitrikoot saivat arvion hyvä ostos? Avaa treenitrikootesti 2018 täältä: