Talvijuoksutrikoot – näin löydät ne oikeat

Juoksu on mainio harrastus myös talvisin, mutta kylmällä säällä arvostaa juoksutrikoita, joissa reidet ja peppu eivät palele.

Talvijuoksutrikoot ovat kylmällä kelillä ykkösvaruste

TALVIJUOKSUTRIKOOT Jos aiot jatkaa juoksuharrastusta lämpötilan painuttua pakkaselle, kannattaa investoida hyviin talvijuoksutrikoisiin.

© iStock

Kun lämpötila laskee nollan alapuolelle, tuuli tuivertaa nurkissa ja lunta ripsii taivaalta, voi tuntua varsin houkuttelevalta jäädä viltin alle sohvannurkkaan eikä ainakaan lähteä mihinkään ulkoilmaan. Silloin kannattaa hetki mietiä sitä mahtavaa tunnetta talvisen juoksulenkin jälkeen, kun on uhmannut säätä ja reippaillut raittiissa ilmassa – se todella on kaiken väärti.

Talvijuoksunautinto voi kuitenkin mennä pilalle, jos varusteet ovat väärät. Kannattaakin panostaa hyviin talvijuoksutrikoisiin, joiden alle ei tarvita enää toista pöksykerrosta.

Miksi talvijuoksutrikoisiin kannattaa investoida

Tavallisia juoksutrikoita ei ole suunniteltu pitämään tuulta, vettä tai kylmää, joten ne eivät riitä pitämään oloa lämpimänä pakkassäällä. Trikoiden alle voi toki pukea toiset trikoot, mutta tuplakerros voi helposti tuntua tukalalta ja kankealta liikkuessa.

Talvijuoksutrikoot on valmistettu tuulta hylkivästä ja hengittävästä materiaalista, joka pitää olon lämpimänä. Niissä on myös usein lämmittävä ekstrakerros kylmästä helposti kärsivien reisien ja takamuksen kohdalla.

5 ominaisuutta, joihin kannattaa kiinnittää huomiota talvijuoksutrikoita ostaessa

 • Heijastimet. Talvilenkeille harvemmin ehtii valoisaan aikaan, joten omasta näkyvyydestä kannattaa pitää huolta. Trikoissakin on siis syytä olla heijastavaa materiaalia mieluusti niin, että juoksija näkyy joka suunnasta.

 • Materiaali. Trikoiden on oltava lämpimät mutta samalla myös hengittävät. Paksummat trikoot ovat omiaan kovemmille pakkasille – tai vilukissoille kaikkeen talvisäähän. Reidet ja peppu ovat kylmälle erityisen alttiit, ja joissain trikoissa on niiden kohdalla lämmittävä lisäkerros.

 • Taskut. Lenkille tarvitsee ottaa usein mukaan ainakin avaimet ja usein älypuhelinkin. Trikoissa on hyvä olla yksi tai useampi vetoketjutasku, jossa pikkutavara kulkee kätevästi mukana.

 • Lahkeen pituus. Liian lyhyissä trikoissa nilkat palelevat, joten valitse riittävän pitkälahkeinen malli, joka peittää nilkat kunnolla. Talvijuoksutrikoot saavat olla treeni- ja kesäjuoksutrikoita pidemmät.

 • Vetoketjut nilkoissa. Jos lenkillä tuleekin turhan lämmin, on kätevää, jos lahkeita saa hieman avattua.

Näin valitset sopivat talvijuoksutrikoot

Ulkonäkö ja trendikäs brändi voivat olla ihan päteviä ostokriteereitä treenitrikoita ostaessa, mutta talviolosuhteet asettavat trikoille omat vaatimuksensa. Talvijuoksutrikoot kannattaakin valita ensisijaisesti niiden toiminnallisten ominaisuuksien perusteella.

Sovituskopissa kannattaa liikuskella ja istua trikoot jalassa, jolloin huomaa, mikäli ne valahtavat helposti vyötäröltä tai rullaavat ylös nilkoista tositoimissa.

Talvijuoksutrikoita saa myös kompressiotuella, kuten tavallisia trikoita. Kompressiotrikoot istuvat napakasti ja niiden luvataan edistävän verenviertoa ja tukevan lihaksia sekä vauhdittavan palautumista ja ehkäisevän kipuja ja vammoja. Vaikutuksesta ei ole tosin yksiselitteistä takuuta – toiset ovat ihastuneet ikihyvksi kompressioon, toiset eivät välttämättä huomaa suurtakaan eroa. Kannattaa siis kokeilla itse – haittaa kompressiosta ei ainakaan ole.

LUE MYÖS: KUNTO PLUSsan treenitrikootestit

Talvijuoksutrikoot sopivat myös kerrospukeutumiseen

Talvijuoksutrikoot sopivat mainiosti myös talvisille kävelylenkeille. Niissä on helppo ja mukava liikkua ja ne pitävät olon lämpimänä, kunhan tossua pistää reippaasti toisen eteen.

Talvijuoksuhousut sopivat mainiosti myös lämmittäväksi kerrokseksi kuorihousujen alle.

Jos siis suunnitelmissa on juosta edes joitain lenkkejä talvisäällä, laadukkaisiin talvijuoksutrikoisiin kannattaa panostaa – vaikka ne yleensä maksavatkin hieman enemmän kuin tavalliset juoksutrikoot.

Hyviä lenkkejä!

Testissä talvijuoksutrikoot – KUNTO PLUS testasi talvijuoksutrikoita

KUNTO PLUS halusi selvittää, millaiset trikoot sopivat parhaiten kylmällä säällä juoksemiseen. Kaikki trikoot testattiin perinpohjaisesti, ja niistä arvioitiin mm. toimivuus, materiaali, heijastimet ja hinta.

Vuonna 2020 KUNTO PLUS testasi seuraavat talvijuoksutrikoot:

 • Reebok – Lux Perform High-Rise Tights
 • Asics – Lite-Show 2 Winter Tight
 • Kari Traa – Tirill Tights
 • Casall – Windtherm Tights
 • H&M – Shaping Waist Tights
 • Puma – Runner ID Regular Rise Full Tights
 • Salomon – Trail Runner WS Tight W
 • Newline – Core Warm Tights
 • Arc’teryx – Taema Pant

Mitkä talvijuoksutrikoot selvisivät testin voittajaksi? Entä mitkä trikoot olivat testin paras ostos? Napsauta alla olevaa Lataa artikkeli -painiketta, niin pääset tutustumaan testituloksiin.