5 yleistä virhettä juoksukenkien ostossa

Juoksukenkien on tärkeää olla juuri omaan jalkaan ja askellukseen sopivat. Siitä huolimatta monet juoksevat epäsopivilla kengillä. Tyypillisiä virheitä, joita juoksukenkiä ostaessa tehdään, on ainakin viisi.

3 paria juoksukenkiä

MILLAISET JUOKSUKENGÄT KANNATTAA OSTAA? Tutustu KUNTO PLUSsan juoksukenkien ostoa koskeviin vinkkeihin.

Moni ostaa juoksukenkiä samalla tavalla kuin muitakin kenkiä ja miettii ostoksilla lähinnä kenkien väriä ja ulkonäköä. Tämä saattaa kuitenkin johtaa siihen, että jo parin juoksulenkin jälkeen huomaa, että kengissä on jotain vialla. Useimmille ei nimittäin ole selvää, että juoksukenkien osto eroaa tavallisten kenkien hankinnasta, sillä juoksukenkien on sovittava juuri omaan jalkaan ja omaan askellukseen, muuten tuloksena on virheostos.

Juoksukengillä on väliä, missä tahansa tossuissa ei kannata juosta. Tutustu juoksukenkätestin tuloksiin, niin tiedät, mihin kiinnittää ostoksilla huomiota.

Nämä ovat viisi yleisintä juoksukenkäostoksilla tehtyä virhettä:

  • Tuijotat vain hintaa. Jos juoksukengät valitsee vain hinnan perusteella, tuloksena on suurella varmuudella hutiostos. Sen seurauksena joudut luultavasti ostamaan vielä toisetkin juoksukengät, jolloin yhteishinta pomppaa pilviin.
  • Valitset kengät ulkonäön perusteella. Moni juoksija ostaa juoksukengät niiden ulkonäön perusteella, vaikka periaatteessa esimerkiksi kenkien värillä ei pitäisi olla hankinnassa mitään väliä. Tärkeintä on, että kengät sopivat omaan jalkaan ja askellukseen.
  • Et kysy myyjältä apua. Juoksukenkien ostossa kannattaa aina hyödyntää urheiluliikkeiden myyjien asiantuntemusta. Etsi siis liike, jossa on mielestäsi asiantuntevat myyjät ja pyydä heiltä rohkeasti apua kenkien valintaan. Asiantuntija osaa huomioida esimerkiksi painosi, askellukseni ja juoksualustan. Voit myös hyödyntää urheiluliikkeissä tehtäviä askelanalyyseja.
  • Ostat aina saman merkin ja mallin kengät. Juoksukengät kehittyvät jatkuvasti, joten jos ostat aina samaa merkkiä ja mallia olevat kengät, ne ovat voineet muuttua merkittävästi siitä, kun viimeksi ostit saman parin eivätkä sovikaan enää sinulle.
  • Et tunne omaa askellustasi. Urheiluliikkeissä tehtävän askelanalyysin hyödyntäminen kannattaa. Myös fysioterapeutit tekevät perusteellisempia askelanalyyseja. Analyysin teettäminen voi kuulostaa työläältä, mutta on harvoin sitä, sillä usein analyysiin pääsee urheiluliikkeissä saman tien. Voit tiedustella ajanvarausmahdollisuutta, jos et jaksa odotella. Modernit juoksukengät ovat hyvin teknisiä ja yksilöllisiä, joten kaikki kengät eivät suinkaan sovi jokaisen jalkaan. Juoksumatolla tehtävä testi kertoo, onko jalkasi ylipronatoiva (jalkaterä kääntyy sisäänpäin), supinoiva (jalkaterä kääntyy ulospäin) vai neutraali. Askelanalyysi voi paljastaa myös urheiluvammojen syyn.