5 VINKKIÄ: Näin suojaat kehoa treenaamalla

Treeni on lähtökohtaisesti hyvä ja terveellinen asia keholle, mutta jos kehoa ei osaa kuunnella, loukkaantumis- ja ylikuormitustilojen riski kasvaa. Tutustu viiteen hyvään vinkkiin, joiden avulla treenaat tehokkaasti mutta suojaat samalla kehoa liialliselta rasitukselta.

Nainen juoksee juoksumatolla

TEETKÖ AINA SAMAN TREENIN? Vaihteleva treeni suojaa kehoa loukkaantumisilta.

© iStock

1. Palaudu

Joka päivä voi treenata, kunhan ei treenaa liian rankasti päivittäin, eikä samoja lihasryhmiä peräkkäisinä päivinä. Liiallinen treeni lisää vammojen riskiä, ja kehityskin on heikompaa.

Lihasten ja suorituskyvyn kasvu tapahtuu nimenomaan levossa lihasten korjaantuessa.

2. Syö, että jaksat

Elimistö tarvitsee laadukasta polttoainetta treeniin ja rakennusaineita palautumiseen. Syö runsaasti ja monipuolisesti hedelmiä, vihanneksia ja kasviksia, ja täydennä riittävällä proteiinilla ja rasvalla. Patukat, pirtelöt ja erilaiset urheilujuomat eivät ole välttämättömiä. Monipuolinen tavallinen ruoka toimii aivan yhtä hyvin.

Viralliset ravitsemussuositukset ovat hyvä ohjenuora jokaiselle normaalia elämää viettävälle ja liikuntaa harrastavalle. Vain joissakin harvoissa lajeissa ja erityistilanteissa, kuten kilpailujen yhteydessä, voi tarvita erityisruokavaliota.

Miten treenaajan kannattaisi syödä?

3. Vaihtelu

Vaihtelu ja harjoitteiden muuntelu ehkäisevät rasitusvammojen syntymistä.

4. Sulje silmät

Sulkemalla silmät toistojen ajaksi treenissä, on mahdollista tuntea, miten syvä lihaksisto aktivoituu aivan eri tavalla kun silmät auki treenatessa. Tunne, miten voima lähtee jokaiseen liikkeeseen syvältä keskivartalosta, lantion seudulta ja kuinka selkäranka on tuettuna liikkeen jokaisessa vaiheessa. Löydät aivan uusia ulottuvuuksia tuttuihin liikkeisiin.

5. Keskity

Jos annat automaattiohjauksen viedä lihaskuntotreenissä tai juostessa, et saa parasta hyötyä treenistä. Keskittymisen puute voi pahimmillaan johtaa vahinkoihin ja vammoihin. Tavoitteellinen treeni edellyttää tietoista läsnäoloa. Siirrä muut ajatukset taka-alalle treenatessasi, niin mielikin virkistyy liikunnasta paremmin.

Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehden numerossa 9/2020.