Viisi upeaa tunnetta treenin jälkeen

Pakko tunnustaa – treenaaminen ei aina ole kivaa. Mutta jälkikäteen sekä keho että pää nauttivat hyödyistä. Katso, tunnistatko nämä tunteet, jotka koetaan vasta treenin jälkeen.

Kaksi hymyilevää naista treenivaatteissa

AHHH. Treenaaminen ei ole aina kivaa, mutta treenin jälkeen olo on upea!

© iStock

Onko treenaamaan lähteminen joskus vaikeaa? Älä mieti, miten rankkaa se on, vaan keskity kaikkiin niihin henkisiin ja fyysisiin palkintoihin, jotka treenin jälkeen odottavat. Kokosimme yhteen parhaat tunteet, jotka treenin jälkeen saa kokea.

5 hyvää tunnettaa treenin jälkeen

Treeni ei aina hymyilytä, mutta treenin jälkeinen hyvä olo kyllä tuo hymyn huulille!

Itseluottamus

Tunne on varmasti tuttu – olet haastanut itsesi äärirajoille, mutta kun kävelet viimeiset 50 metriä kotiovelle lenkin jälkeen, kävelet selkä suorana ja pää pystyssä. Treeni nimittäin antaa rutkasti itseluottamusta. Ja tunne vieläpä säilyy treenin jälkeen koko loppupäivän.

Mielenrauha

Onko olo rauhaton päässä myllertävien ajatusten vuoksi? Kokeilepa kuntosalikeikkaa vaikka töistä kotiin mennessä. Aivot irrottautuvat niitä askarruttavista ajatuksista treenin ajaksi, koska silloin on pakko keskittyä fyysiseen suoritukseen. Siksi treeni auttaa saavuttamaan mielenrauhan.

Luonnollinen väsymys

Treenistä saa energiaa, mutta illalla nukkumaan mennessä huomaa, että lihakset ovat saaneet tehdä töitä. Jäsenet tuntuvat hyvällä tavalla väsyneiltä, kun vihdoin pääsee vuoteeseen, ja silmien sulkeminen ja nukahtaminen onnistuvat (kerrankin) vaivattomasti ja hyvillä mielin.

Onnellisuus

Juoksemisesta syntyvää hyvän olon tilaa ei turhaan kutsuta nimellä ”runner's high”. Vaativa fyysinen suoritus voi todellakin johtaa autuaaseen oloon. Treeni saa elimistön endorfiinit virtaamaan, mikä kohottaa mielialaa ja lievittää myös lihaskipuja välittömästi treenin jälkeen.

Lämpöä koko kehoon

Hehkuvan lämmin olo, joka kehossa tuntuu liikunnan aikana, voi kestää vielä pitkään treenin ja suihkun jälkeenkin. Treenatessa elimistön lämpötila voi kohota jopa kaksi astetta, ei siis ole ihme, jos treenin jälkeen on kuuma ja hiki, koska keho yrittää edelleen saada lämpötilan laskemaan.

Mitä kehossa tapahtuu treenin jälkeen?

  • Elimistö ottaa happea: Liikunta kuluttaa runsaasti happea, joten treenin jälkeen elimistö käyttää paljon energiaa kulutetun hapen korvaamiseen, jotta hengitys ja syke palaisivat takaisin lepotasolle.

  • Energiavarastot täyteen: Kehon energiavarastot pitää täyttää treenin jälkeen, joten aineenvaihdunta työskentelee jonkin aikaa täydellä teholla.

  • Kudoksia korjataan. Lihaksiin ja jänteisiin tulee treenin aikana mikroskooppisia vaurioita, joiden korjaamiseen elimistö myös käyttää energiaa.