Tässä kierron vaiheessa on vaikeinta saada treenatuksi

Kuukautiskierto voi vaikuttaa treeniin, mutta ei hormonien tähden, vaikka niin on luultu.

Nainen, joka venyttelee matolla.

KUUKAUTISET – Kuukautisten epämukavuudet vaikuttavat treeniin, eivät hormonien heilahtelut.

© Jakob Helbig

Jo kauan on puhuttu siitä, että naisten kuukausittaiset hormonivaihtelut heikentäisivät suorituskykyä. Aarhusin yliopiston tutkijat ovat nyt kumonneet tämän harhaluulon.

Tutkimuksessa 40 liikuntaa ennestään harrastamatonta iältään 18–35-vuotiasta naista suoritti joukon fyysisiä testejä, joissa heidän piti hyppiä ja ajaa reipas pyörälenkki 7–9 kertaa kuukautiskierron kuluessa. Testien lisäksi naiset arvioivat lomakkeella, miten motivoituneita he olivat ja millaiset heidän omat odotuksensa treenistä olivat.

Kävi ilmi, että naisten suorituskyky putosi 2–6 prosenttia niinä päivinä, kun heillä joko oli kuukautiset tai olisi pitänyt olla ne. Yllättävää kyllä, syynä eivät olleetkaan hormonipitoisuudet, vaan suorituskyvyn lasku osui niihin päiviin, jolloin naiset itse kokivat olevansa huonommassa kunnossa ja vähemmän motivoituneita treenaamaan eli juuri ennen kuukautisvuotoa ja sen aikana.

On tavallista, että jalat tuntuvat raskaammilta jossain vaiheessa kuukautiskiertoa, mutta tutkijoiden mukaan suoritus­kyvyn heikkeneminen johtuu pikemminkin siitä epämukavuudesta, jota kuukautisvuoto aiheuttaa, kuin hormonitasojen heilahteluista. Urheilijoiden menstruaatiosovellukset voivat tulosten perusteella joutaa romukoppaan.

LUE MYÖS: Kuukautisalushousut – tämä on hyvä tietää

Treeniä päiviin jolloin ei huvittaisi

Joogaa

Joogaa

Keskittyminen hengitykseen, keskivartaloon ja venytyksiin tekee hyvää väsyneelle keholle ja mielelle.

Kävele

Kävele

Voit kävellä juuri sillä vauhdilla, joka sopii energiatasoosi – jälkikäteen olo tuntuu aina hyvältä.

Tee lihaskuntotreeni

Tee lihaskuntotreeni

Ei hyppyjä ja heilumista, vaan yksi lihasryhmä kerrallaan. Tee esimerkiksi vatsaohjelma matolla tai tartu kevyisiin käsipainoihin.