Rituaalit parantavat suoritusta

Treeniä edeltävä rituaali voi auttaa parantamaan tuloksia. Sillä ei ole väliä, mitä rituaaliin kuuluu.

Nainen soutaa soutulaitteella

PIENET RITUAALIT enne suoritusta auttavat keskittymään paremmin.

© iStock

Kolme pitkää askelta taakse, tukeva haara-asento, syvä hengitys ja hartioiden nosto ja lasku. Näin jalkapallotähti Christiano Ronaldo valmistautuu jokaiseen vapaapotkuunsa, eikä hän ole ainoa huippu-urheilija, jolla on outoja rituaaleja. Taikauskoisilta vaikuttavat pikku rutiinit eivät kuitenkaan ole lainkaan hullumpia. Tuoreen tutkimuksen mukaan tietty rituaali ennen treeniä voi auttaa yltämään parempaan suoritukseen.

Tätä selvittäessään tutkijat analysoivat 800 urheilijan suorituksia 15:stä eri urheilulajista. Koehenkilöitä seurattiin laboratorio-oloissa ja kilpailutilanteissa ja sekä paineen alaisissa että paineettomissa tilanteissa. Tutkimustulokset osoittivat selvästi, että kun urheilijat noudattivat jotain pientä rituaalia ennen suoritusta, he onnistuivat suorituksessa selvästi paremmin – sekä verrattuna omiin aiempiin suorituksiinsa että kilpailijoihin nähden.

Sopii amatööreillekin

Tulokset olivat samanlaisia riippumatta koehenkilöjen iästä, sukupuolesta ja tasosta, eikä ollut juurikaan väliä sillä, mitä rituaaliin kuului tai miten vaikea se oli suorittaa. Rituaalista voi siis tutkitusti olla hyötyä onnistuneeseen suoritukseen yltämisessä, olipa kyseessä huipputason urheilija tai lajin harrastaja: rituaali auttaa tarjoamalla tavan keskittyä ja siirtyä sopivaan mielentilaan ennen varsinaista suoritusta.

Tähtien rituaalit

Michael Jordan

Michael Jordan

Kun koripallotähti Michael Jordan heitti vapaaheittoja, hänellä oli tapana pyörittää palloa käsiensä välissä, pomputtaa sitä kolmesti lattiaan ja pyörittää uudelleen – vasta sitten hän oli valmis heittämään. Hän myös piti aina vanhoja onnenshortseja urheiluasunsa alla.

Serena Williams

Serena Williams

Tennisikoni Serena Williams tuo aina rantasandaalinsa mukanaan kentälle, sitoo kengännauhansa tietyllä tavalla ja pomputtaa palloa maata vasten viisi kertaa ennen ensimmäistä syöttöä ja kaksi kertaa ennen toista. Hän myös käyttää samoja sukkia pesemättä koko turnauksen ajan.

Johan Cruyff

Johan Cruyffilla

Edesmenneellä hollantilaisella jalkapalloilijalla Johan Cruyffilla oli melko erikoinen rituaali ennen jokaista ottelua. Siihen kuului, että hän ensin löi joukkuetoveriaan Gert Balsia vatsaan ja sen jälkeen sylkäisi purukuminsa vastustajan kenttäpuoliskolle.

Lähde: International Review of Sport and Exercise Psychology

Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUSsan numerossa 5/2022.

Newsletter background