Onko tärkeämpää kyykätä syvään vai isoilla painoilla?

Kun halutaan harjoittaa monia lihaksia samalla kertaa, ei ole kyykyn voittanutta. Mutta onko parempi kyykätä syvään vaiisoilla painoilla?

Naisia tekemässä kyykkyjä painotankojen kanssa, kuntokeskus

TEKNIIKKA on hiottava kuntoon, jotta harjoitteesta saa kaiken irti.

© iStock

Joskus kuulee väitettävän, että kyykyt olisivat todella tehokkaita vasta sitten, kun ne tehdään raskas paino hartioilla.

Fakta on kuitenkin, että jos tekniikka ei ole vielä täysin hallussa, painojen reippaasta lisäämisestä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Kyykkyharjoite on parhaimmillaan vasta silloin, kun se on riittävän syvä, sillä niin siitä saadaan paras teho irti.

Tutkimusten mukaan syvät kyykyt ovat jo itsessään niin vaativia, että ne vahvistavat ja kasvattavat kevyilläkin painoilla tehtyinä etuja sisäreiden sekä pakaroiden lihaksia paljon enemmän kuin vajaaksi jäävä kyykkääminen raskailla painoilla.

Mitä syvään kyykkääminen sitten käytännössä tarkoittaa? Hyvin tehtynä se tarkoittaa sitä, että reidet laskevat alle vaakatason ja lantio laskeutuu polvien tasoa alemmas samalla kun selkä pysyy suorana koko matkalta häntäluusta niskaan. Vasta kun tekniikka on kohdallaan, painoja voi hitaasti ruveta lisäämään. Alla kerrotaan lisää kyykkäyksen tekniikasta.

3 KYYKKY PAINOTANGON KANSSA

Aseta telineessä olevaan tankoon sopivat levypainot ja asetu tangon alle pienessä haara-asennossa niin, että tanko nojaa selkälihasten yläosaan. Ojentaudu hitaasti pystyyn ja nosta tanko telineestä. Ota pari askelta taaksepäin ja seiso selkä suorana hartioiden levyisessä haara-asennossa katse suoraan eteenpäin.

Hengitä syvään sisään ja jännitä vatsalihakset. Taivuta lonkista ja polvista yhtä aikaa ja kyykkää mahdollisimman alas pitäen selän suorana. Reidet olisi hyvä saada vaakatason alapuolelle, mutta pysäytä kyykkäys heti, jos selkä menee köyryyn.

Säilytä jännitys vatsalihaksissa ja ojentaudu takaisin alkuasentoon ottaen tehoa jaloista ja hengittäen samalla ulos. Hengitä yläasennossa rauhassa sisään ennen kuin lähdet tekemään uutta toistoa.