Miksi kannattaa aina käyttää portaita

Käyttämällä portaita hissin sijaan pääset eroon istuvasta elämäntavasta. Kun kävelet kerrosvälit jalan, saat ilmaista ja korvaamattoman arvokasta liikuntaa

Nainen kävelee portaita.

LIIKUNTA - Jos täytyy päästä ylemmäs, kannattaa käyttää jalkojaan. Hissin käytöstä kärsit vain sinä itse!

© iStock

ATämän kerran voin kyllä mennä hissillä, kun jalat ovat kipeät ja laukkukin painaa...

Kuulostaako tutulta? Tekosyiden keksimisen sijaan portaiden nousun pitäisi olla tapa, josta ei edes neuvotella. Se on nerokas ja helppo tapa lisätä tärkeitä askelia arkeen.

5 hyvää syytä käyttää portaita

Lisää askelia päivään

Sanomattakin on selvää, että portaiden käyttö lisää päi- vittäisten askelten määrää. Useat tutkimukset vahvistavat, että lisäaskeleet vähentävät elintapasairauksien ja ennenaikaisen kuoleman riskiä. Harvardin yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että henkilöt, jotka kävelevät 8 000 askelta 4 000 askelen sijaan, puolittavat riskin kuolla ennenaikaisesti.

Syke kohoaa

Terveysviranomaiset suosittelevat, että sykkeen pitäisi kohota vähintään 20 minuutiksi pari kertaa viikossa. Useimmilla syke kohoaa, jos he kiipeävät pari kerrosta portaita yhteen menoon. Lihakset tarvitsevat portaiden nousuun enemmän happea, joten sydämen täytyy pumpata verta nopeammin ympäri kehoa, jolloin syke kohoaa.

Lihakset vahvistuvat

Portaiden nousu tekee erityisen hyvää, jos et muuten saa tehdyksi kyykkyjä ja askelkyykkyjä. Se aktivoi suuren joukon lihaksia sääristä reisiin ja keskikehon tukilihaksista pakaroihin asti. Lihaskuntotreeni on erityisen tärkeää iän karttuessa, kun lihakset ja luusto alkavat haurastua ilman luulliikuntaa.

Voit koetella sydäntäsi

Portaiden nousu antaa myös nopeasti kuvan kunnostasi ja kertoo, miten sydämesi voi. Euroopan kardiologisen seuran (ESC) mukaan neljän kerroksen kiipeämiseen ei pitäisi kulua enempää kuin puolitoista minuuttia. Jos aikaa menee enemmän, se kertoo sydänterveyden ongelmista, jolloin on ehkä syytä mennä lääkäriin.

Lonkat kiittävät

Portaiden käyttö on myös hyvä tapa välttää lonkkaongelmia vanhempana. Ylöspäin vievät askeleet aktivoivat lonkan ympäristön pieniä tasapainottavia lihaksia, jotka ovat erittäin tärkeitä lonkan oikealle asennolle, jolloin lonkkaan ei synny kulumia virheasennon vuoksi.