Onko hapenottokyky synnynnäinen ominaisuus?

Hapenottokyky on osittain synnynnäinen ominaisuus, johon vaikuttaa muun muassa sydämen koko.

Kaksi naista juoksemassa juoksumatoilla

HAPENOTTOKYKY - Hapenottokykyä voi parantaa treenaamalla ja vähentämällä rasvakudosta.

© iStock

Osittain kyllä, ja siksi toisilla on luonnostaan enemmän taipumusta huippu-urheilijaksi kuin toisilla.

Hapenottokykyyn voi kuitenkin vaikuttaa merkittävästi liikunnan ja muiden elintapojen avulla. Hapenottokyvyssä on kyse siitä, kuinka paljon happea lihakset pystyvät hyödyntämään painokiloa kohti, ja siihen vaikuttaa neljä tärkeää tekijää: sydämen koko, veren määrä, kehon paino sekä lihasten happiaineenvaihdunta.

Esimerkiksi juostessa tai pyöräillessä lihakset käyttävät ensisijaisesti rasvaa ja sokeria, jotka muutetaan hapen kanssa lihastyön mahdollistavaksi energiaksi.

Mitä parempi hapenottokyky, sitä enemmän lihakset tuottavat energiaa ja sitä nopeammin tai sitä pidempään voi juosta tai pyöräillä.

Suuri sydän pystyy kierrättämään happipitoista verta elimistössä tehokkaasti, ja jos verta on paljon, lihaksille on myös runsaasti happea tarjolla.

Lähteet: urheilufysiologi P. Christensen, www.terveyskirjasto.fi