Takaperin kävelyn 4 yllättävää hyötyä

Mitä tapahtuu, jos ei aina kävelekään niin kuin ennen, vaan keskittyy vähän enemmän? Lue, miksi kannattaa kävellä takaperin!

Nainen kävelee takaperin.

TAKAPERIN Suurempi energiankulutus on vain yksi takaperin kävelyn hyödyistä.

© iStock

On luonnollista laittaa jalkaa toisen eteen. Takaperin kävely sen sijaan haastaa sekä kehon että aivot tavalla, johon ne eivät ole tottuneet.

Takaperin kävellessä ei näe minne astuu. Se voi kuulostaa ahdistavalta, mutta jos valitsee esteettömän ja turvallisen paikan, takaperin kävelystä voi olla paljonkin iloa.

Energiaa kuluuu 40 % enemmän, kun kävelet takaperin.

Takaperin kävelyn 4 yllättävää hyötyä

Energiaa kuluu enemmän

Energiaa kuluu, koska aivoja ei voi kytkeä pois päältä, vaan on pakko sekä jännittää lihaksia että keskittyä siihen mitä tekee.

Tutkimuksessa, jossa joukko naisia treenasi kuusi viikkoa juoksumatolla, kävi ilmi, että naiset, jotka kävelivät takaperin, polttivat kaikkein eniten rasvaa.

Tasapaino paranee

Takaperin kävely vaatii parempaa keskittymistä ja tarkempaa tasapainoa ylläpitävien lihasten aktivointia.

Korealaisessa tutkimuksessa kaksi ryhmää käveli juoksumatolla 20 minuuttia päivässä – toinen tavallisesti, toinen takaperin. Neljän viikon kuluttua takaperoisen ryhmän tasapaino oli parantunut enemmän kuin toisen ryhmän.

Polvet saavat treeniä

Polvikivuista kärsivän voi olla hyvä kääntää kuormitus päälaelleen kävelemällä takaperin normaalin kävelyn sijaan. Polven taka­osaan kohdistuu silloin erilainen venytys ja polven terveyttä ja voimaa edistävät lihakset vahvistuvat.

Alaselkä kiittää

Tapa, jolla kehoa käytetään takaperin kävellessä, voi olla hyväksi myös alaselän kivuista kärsivälle.

Pienessä yhdysvaltalaistutkimuksessa 21 kroonisista alaselän kivuista kärsivää ja 21 tervettä koehenkilöä kävelivät sekä etu- että takaperin juoksumatolla ja heidän lihaksiaan kuvattiin. Kummassakin ryhmässä takaperin kävely aktivoi paremmin alaselän ja keskivartalon lihaksia kuin tavanomainen kävely.

Kunto Plus nro. 11/2023