Varusteet polkujuoksuun

Polkujuoksua voi toki harrastaa tavallisissa lenkkivaatteissa, mutta oikeat varusteet ovat toimivammat. Seuraavia varusteita kannattaa ainakin harkita.

Metsässä vaatteet ennen kaikkea suojaavat.

© Jacob Helbig

Mitä polkujuoksussa tarvitaan

Polkujuoksukengät

Tärkein varuste mukavan metsälenkin onnistumiseksi ovat voimakkaasti kuvioidut ja pitävät polkujuoksukengät, jotka suojaavat varpaita ja kestävät. Iskunvaimennus sen sijaan voi olla tavallista vähäisempi. Kesällä kengäksi kannattaa valita sellainen, joka päästää veden helposti läpi, kun jalat kastuvat lätäköissä. Muihin vuodenaikoihin sopii vedenpitäväksi käsitelty kenkä, joka pysyy mukavan kuivana.

Villaa ylle

Talevella tavallisest juoksusukat on syytä vaihtaa mielellään merinovillaisiin. Ne pitävät jalat lämpiminä talvipakkasillakin. Paksut sukat vähentävät myös hankautumia, vaikka kenkiin pääsisi multaa tai metsäroskaa.

Nylonhousut

Juoksutrikoot tarttuvat helposti pensaisiin tai oksiin. Ne kannattaa vaihtaa ohuisiin nylonhousuihin, jotka kuivuvat nopeasti eivätkä liukkaina tartu oksiin. Jos juokset mäkisessä maastossa, hanki polkujuoksuhousut, joissa on reisien päällä kumiset reisijarrukuviot, jotka helpottava ylämäkeen tunkkaamista, Pakkasella voi pukea alle trikoot tai pitkät alushousut.

GPS-kello tai reittitallennussovellus

Metsässä juostua reittiä on hauska tutkia jälkikäteen, ja siihen sopii ihanteellisesti GPS-juoksukello tai älypuhelimen rettitallennussovellus. Korkeuserot tallentavat vaihtoehdot kertovat myös millaisia mäkiä olet mennyt. Nousujen etsiminen piristää treeniä entisestään. GPS-kellon tari trackersovelluksen kanssa löytää kotiin silloinkin, jos metsässä sattuisi eksymään.

Varustevyö tai juoksureppu

Pidemmille metsälenkeille lähtiessä lantiovyöhön tai reppuun kannattaa pakata puhelin, nopeaa energiaa esimerkiksi energiageelistä ja vettä. Voimat saattavat ehtyä maastossa yllättävän nopeasti, ja silloin on mukava napata hiukan ylimääräistä energiaa geelistä ja tarkistaa reitti puhelimesta.

Lippa tai lippalakki

Lippa tai lippalakki suojaa matalalla paistavalta auringolta ja pitää sateen ja lumen poissa kasvoilta. Lakista on apua myös puskissa ja oksia väistellessä, sillä se suojaa kasvoja ja hiuksia.

Käsineet

Lakin tapaan käsineilläkin on monta tehtävää. Ne pitävät toki kädet lämpiminä, mutta riittävän paksut käsineet suojaavat myös ihoa, jos vaikkapa kompastut. Rautakaupan työhanskat kelpaavat mainiosti metsälenkeille, ellet sitten halua satsata hiukan enemmän rahaa kestäviin polkujuoksu-, maastopyöräily- tai hiihtokäsineisiin.