6 negatiivista ajatusta juoksijan jarruna

Juoksu voi olla rankkaa, eivätkä mielessä pyörivät lannistavat ajatukset tee siitä ainakaan helpompaa. Lue, miten sisäinen pessimisti hiljennetään.

Nainen on hengästynyt ja väsynyt juoksulenkillä. Hän tarvitsisi vinkkejä siihen, mistä saisi lisää virtaa jaksamiseen.

VIRTAA JUOKSUSTA – Oma mieli voi olla lenkillä pahin vastus. Näillä vinkeillä torjut lannistavat ajatukset.

© iStock

Juoksulenkki tekee hyvää keholle ja mielelle, eikä mikään voita lenkin jälkeistä hyvää oloa. Lenkin aikana olo ei tosin välttämättä ole aina kovin euforinen, ja mielessä saattaa risteillä kaikenlaisia ärtyneitä ja lannistavia ajatuksia.

Listasimme tyypilliset negatiiviset ajatukset, joiden kanssa juoksija kamppailee, ja annamme vinkit niiden torjuntaan. Sisäinen pessimisti ei pilaa enää yhtäkään lenkkiä!

6 negatiivista ajatusta juoksijan jarruna

”Heti alkoi tehdä kipeää!”

Olet juuri saanut otettua ensimmäiset juoksuaskeleet, kun yhtäkkiä polvessa jo tuntuu kipua – tähänkö se nyt tyssäsi? On täysin luonnollista, että nivelet ja lihakset tuntuvat hieman aroilta lenkin alussa. Lämmittele aina ­ennen lenkkiä ja lähde liikkeelle rauhallisesti.

Jos kipu jatkuu tai pahenee, hiljennä vauhtia tai lopeta kokonaan.

”Tämä on kyllä niin tylsää”

Juoksu on helppo tapa saada reipasta liikuntaa, mutta se voi tuntua myös hieman yksitoikkoiselta. Musiikki, podcastit ja äänikirjat tuovat vaihtelua lenkkeihin. Kokeile myös KUNTO PLUSSAN älypuhelimella juostessa kuunneltavia juoksutreeniohjelmia.

”Ei tässä pysty edes juttelemaan!”

Kaverin kanssa juokseminen on mainio tapa päivittää samalla kuulumisia, mutta samalla pitäisi pystyä hengittämäänkin.

Jos turinointi puuskututtaa liikaa, pitäkää kaverin kanssa matkan varrella taukoja, joiden aikana voitte jatkaa juttua, hörpätä vettä ja tehdä parit venytykset.

”Kylkeen pistää, ei tule mitään”

Kylkeen porautuva kipu on varmasti tuttu ilmiö useimmille juoksijoille. Pahimmillaan se voi pilata koko lenkin. Kylkipistoksen varsinaista syytä ei tiedetä, mutta sitä voi kokeilla torjua pitämällä aina riittävä väli aterian ja lenkin välillä.

Kun kipu iskee kesken juoksun, hiljennä vauhtia, kumarru hieman eteen ja paina kipukohtaa ja puhalla samalla syvään ulos.

”Nyt loppuu voimat”

Juoksulenkin aikana voi tuntua yhtäkkiä siltä, että seinä tulee vastaan ja voimat loppuvat siihen paikkaan. Kokeile siirtää huomio johonkin muualle – keskity esimerkiksi tarkkailemaan ympäristöäsi.

Voit myös asettaa matkan varrelle pieniä välitavoitteita, joiden saavuttaminen innostaa jatkamaan taas vähän matkaa eteenpäin.

”Kotiin on vielä kauhean pitkä matka”

Joinain päivinä jalat tuntuvat raskaammilta kuin toisina, mutta tämä viesti tulee itse asiassa aivoista. Pystyt kyllä selviämään lenkistä – sinulla on samat jalat ja lihakset kuin niinäkin päivinä, jolloin juoksu kulkee. Omia odotuksia on hyvä säätää jaksamisen mukaan.

Joka päivä ei tarvitse lyödä ennätyksiä, ja joskus on ihan ok myös kävellä osan matkaa.

Kunto Plus 10/2023