Voiko liika siisteys aiheuttaa allergiaa?

Siivoaminen on tärkeää sisäilman kannalta, varsinkin jos perheessä on astmaa, allergiaa tai muuta yliherkkyyttä, mutta liiallinenkin siivoaminen voi olla ongelma.

Paljasjalkainen nainen moppaa lattiaa.

ALLERGIA voi jopa pahentua, jos moppi viuhuu liian tiuhaan.

© iStock

Vastaus on kyllä ja ei. Huono sisäilma, jossa on paljon pölyä, ei ole hyväksi kenellekään, ja jos kärsii astmasta tai allergiasta tai hengitystiet ovat herkät, pöly voi pahentaa oireita.

Pölyn myötä ilmassa voi olla esimerkiksi pölypunkkeja ja homesieniä. Jokapäiväinen innokas siivoaminen ei kuitenkaan kannata, koska siivous nostaa ilmaan aina hiukkasia, jotka voivat ärsyttää hengitysteitä. Yksi perusteellinen siivous viikossa riittää. Pienten (tai tulevien) lasten osalta asia on vähän monimutkaisempi.

Kaupungeissa asuvien allergiat ovat jo vuosia yleistyneet, ja tätä on koetettu selittää monin tavoin. Vuonna 1989 julkaistun hygieniahypoteesiksi kutsutun teorian mukaan kaupunkilaislapsille kehittyy allergioita, koska he kasvavat liian hygieenisissä oloissa eivätkä altistu yhtä paljon tartunnoille, lialle ja eläimille kuin maalla asuvat lapset.

Hypoteesin mukaan varhainen altistuminen allergioiden aiheuttajille vahvistaa immuunijärjestelmää, jolloin allergioita ei kehity yhtä helposti. Tutkijat eivät kuitenkaan ole pystyneet vielä esittämään asiasta yhtenäistä ja yksinkertaista selitystä.

Yllättäviä faktoja allergiasta

Maaseudulta kaupunkiin muuttavat aikuiset allergikot saavat todennäköisemmin uusia allergioita kuin kaupungissa kasvaneet allergikot – tältä ainakin vaikuttaa tanskalaisen tutkimuksen mukaan.

Perimällä on suurempi merkitys allergian syntyyn kuin ympäristöllä. Useimmilla allergisilla lapsilla on vähintään yksi allerginen vanhempi. Jos kummallakaan vanhemmista ei ole allergiaa, lapsella on tanskalaisen tutkimuksen mukaan vain 5–10 prosentin riski saada allergia.

Ilmaston lämpeneminen voi olla yksi syy siitepölyallergioiden jatkuvaan yleistymiseen. Kun talvet ovat leudompia ja keväät, kesät ja syksyt pidempiä ja lämpimämpiä, siitepölykausi pitenee ja siitepölymäärät kasvavat.

Lähde: Jesper Brandt Andersenin kirja ”100 myter om allergi”