Lisääntyykö vuoto vaihdevuosien lähestyessä?

Naisen elimistö ottaa loppukirin vaihdevuosien kynnyksellä. Onneksi turhan runsasta kuukautisvuotoa voi tarvittaessa hillitä.

Terveyssiteitä, joille on ripoteltu punaista glitteriä.

VAIHDEVUODET – On naisia, joiden kuukautiset ovat runsaimmillaan juuri vaihdevuosien kynnyksellä.

© iStock

ON.

Naisen elimistön hormonitoiminta alkaa vähitellen hiipua vaihdevuosia lähestyttäessä, joten voisi luulla, että silloin ­k­uukautisvuotokin hiipuu.

Näin ei kuitenkaan ole, vaan monilla kuukautisvuoto on päinvastoin loppukirin omaisesti runsaimmillaan hieman ennen kuukautisten lakkaamista. Useimmilla vaihdevuosi-iän kynnyksellä olevilla poikkeuksellisen runsasta vuotoa kestää useiden kuukausien ajan – joillakin jopa vuoden verran – ennen kuin kuukautiset lakkaavat kokonaan.

Vuodon voimistumiseen juuri tuossa elämänvaiheessa ei ole mitään yksiselitteistä syytä. Jos vuoto on häiritsevän runsasta, sitä voi tarvittaessa pyrkiä jonkin verran säätelemään lääkärin määräämillä lääkevalmisteilla. Lue lisää viereisestä yhteenvedosta.

Hillitse vuotoa

  • Tabletit: Hormoniton vaihtoehto ovat veren hyytymistä edistävät traneksaamihappoa sisältävät lääkevalmisteet. Niiden avulla vuoto vähenee noin puoleen. Lääkettä käytetään vain niinä päivinä, jolloin vuoto on runsainta, eli yleensä vuodon 2.–4. päivä.

  • Hormonikierukka: Hormonikierukka sekä ehkäisee hedelmöittymistä että vähentää vuotoa.

Jos sellaista ei ole asetettu jo aiemmin ehkäisytarkoituksessa, se voidaan asettaa myös myöhemmällä iällä vain vähentämään runsastuneita kuukautisia. Hormonikierukan käyttöaika on 6–7 vuotta, ja sen voi halutessaan poistattaa, kun kuukautiset ovat lakanneet.

Kierukan sisältämä keltarauhashormoni eli gestageeni vähentää vuotoa, ja joillakuilla vuoto loppuu kokonaan kierukan asettamisen jälkeen. Keltarauhashormoni myös torjuu kohtu- eli kohdunrungonsyöpää, mikä on hyvä muistaa, jos kuumien aaltojen vuoksi käytetään kohtusyövän riskiä kasvattavaa estrogeenihoitoa.

Asiantuntija: gynekologi C. Felding

Kunto Plus 12/2023