Sotkevatko päivätorkut yöunen?

Oletko tottunut ottamaan tehotorkut päivällä pikaladataksesi vähän akkuja? Se voi olla hyvä ajatus – paitsi jos sinulla on uniongelmia yöaikaan. Lue lisää täältä.

Harmaapaitainen nainen makaa sohvalla silmät ummessa ja kirja rintalastan päällä.

TEHOTORKUT - Pikaiset päiväunet voivat tehdä ihmeitä, mutta jos kärsii uniongelmista, torkut voivat entisestään sekoittaa päivärytmiä.

© iStock

Varsinkin jos on nukahtamis vaikeuksia tai taipumusta heräillä öisin, päiväunet voivat valitettavasti haitata yöunta. Nukkumisen kannal- ta tärkeä tekijä on niin kutsuttu uni- paine eli luontainen väsymys, joka kasvaa valveilla ollessa.

Päiväunet vähentävät unipaineen kertymistä, ja niiden vuoksi illalla voi olla (tavallistakin) vaikeampi saada unta.

Jos siis kärsii uniongelmista, on syytä välttää päiväunia kokonaan.

Jos yöunien kanssa ei ole ongelmia, pikku päiväunet voivat kuitenkin olla hyvä ajatus, sillä keskellä päivää otetut tehotorkut antavat tutkimustenkin mukaan lisää energiaa.

Ihmisen fysiologisessa vuorokausirytmissä on pieni notkahdus keskellä päivää, minkä vuoksi alkuiltapäivästä usein väsyttää. Tästä syystä iltapäi- vällä yhden ja neljän välillä nukutut kevyet 20–25 minuutin torkut voivat parantaa tarkkaavaisuutta sekä huomio- ja keskittymiskykyä.

Jos yöuni on yleensä kohdallaan, päivätorkuista voi olla apua myös silloin, jos edellisenä yönä on tullut valvottua eikä ole saanut asiantuntijoiden suosittelemia 7–9 tuntia unta.