Saako unissakävelijän herättää?

Oletko sinäkin kuullut, että olisi vaarallista herättää unissakävelijä? Me kysyimme lääkäriltä, pitääkö väite paikkansa.

Nainen nousee vuoteesta ja kävelee unissaan

UNISSAKÄVELY voi joskus olla vaarallista.

© iStock

Unissakävely ei ole pelkkää kävelemistä, vaan joku voi käydä unissaan jopa yöpissalla kukkaruukkuun tai ruveta tekemään ruokaa sikeässä unessa. Kyse on heräämishäiriöstä, jossa osa aivoista herää mutta tietoisuus ei. Varsinkin lapsilla unissakävely on yleistä, koska heidän aivonsa eivät ole vielä täysin kehittyneet. Useimmilla unissakävely menee ajan mittaan ohi, mutta joskus sitä ilmenee aikuisiälläkin. Ilmeisesti näiden ihmisten kohdalla korkeimmat aivotoiminnot heräävät unesta muita hitaammin.

Usein kuulee sanottavan, ettei unissakävelijää saisi herättää, mutta se ei pidä paikkaansa. Unissakävelijän herättäminen ei ole vaarallista vaan voi päinvastoin olla hyvä ajatus, sillä vaikka unissakävely on usein harmitonta, tunnetaan myös tapauksia, joissa ihminen on esimerkiksi hypännyt unissaan ikkunasta. Herättäminen on kuitenkin tehtävä varovasti, jotta henkilö ei pelästy pahoin.

Unissakävely tapahtuu syvän unen aikana, joka useimmiten osuu alkuyöhön. Silloin ei nähdä varsinaisia unia mutta tilaan voi liittyä aistielämyksiä, ja yleensä unissakävelijä reagoikin niihin. Kyse voi olla jostain ”uhkaavasta”, joka saa henkilön nousemaan vuoteesta ja esimerkiksi pukeutumaan tai käynnistämään tietokoneen. Unitilan tapahtumat heijastavat päivän olotiloja, joten unissakävelyä tapahtuu yleensä stressaavina tai ahdistavina aikoina.

LUE MYÖS: Mistä yöhikoilu johtuu?

Lähde: J. Ibsen, Roskilden sairaalan neurologian ylilääkäri

Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUSsan numerossa 4/2022.