Onko rintasyöpä perinnöllinen sairaus?

Osalla naisista rintasyöpäalttius johtuu perintötekijöistä. Erityisesti kahden tietyn geenin mutaatiot aiheuttavat rintasyöpää varsin suurella todennäköisyydellä. Mahdollisesta omasta perinnöllisestä altistuksesta kannattaa siis olla selvillä.

Vanha ja nuori nainen kävelevät rannalla

RINTASYÖPÄ Vaikuttavatko perintötekijät rintasyövän ilmaantumiseen?

© iStock

5-10 prosenttia rintasyövistä johtuu vallitsevasti periytyvistä geenimuutoksista. Tämän vuoksi jotkut terveet naiset poistattavat rintansa välttääkseen suurella todennäköisyydellä ilmaantuvan rintasyövän. Mutta mistä tietää, mitä omissa geeneissä piilee?

Perintötekijöillä voi siis olla suuri merkitys rintasyövän ilmaantumisessa, kun jopa 10 prosenttia tapauksista johtuu geeneistä. Geenit eivät tietenkään määrää varmuudella, että jollekulle kehittyy rintasyöpä, mutta tietyt geenimutaatiot kasvattavat kiistatta rintasyövän riskiä.

Voit käyttää kahta tapaa selvittääksesi, onko sinulla perintötekijöistä johtuva kohonnut rintasyöpäriski. Nämä ovat:

  • Sukuhistoria: Joillekin suvussa kulkeva kohonnut rintasyöpäriski selviää sukupuuta tarkastelemalla. Rintasyöpä on tietysti yleinen syöpä, joten suvussa voi olla useita rintasyöpätapauksia ilman, että kyse olisi vielä perinnöllisestä alttiudesta. Mutta jos täytät toisen seuraavista ehdoista, ota yhteyttä lääkäriin geenitestiä varten:
  • kahdella ensimmäisen asteen sukulaisellasi on todettu rinta- ja/tai munasarjasyöpä ennen 50 vuoden ikää. Ensimmäisen asteen sukulaisia sinulle ovat äiti, sisar ja lapsi.
  • kolmella ensimmäisen asteen sukulaisellasi on todettu rintasyöpä.

  • Geenitesti BRCA1- ja BRCA2-geenimutaatioiden löytämiseksi: Kohonneesta rintasyöpäriskistä voi siis tulla tietoiseksi omaa sukupuuta tarkastelemalla, mutta tiedetään myös varmuudella, että mutaatiot geeneissä BRCA1 ja BRCA2 (BRCA tulee sanoista BReast CAncer) johtavat kohonneeseen rintasyöpäriskiin. Geenitestin avulla selviää, löytyykö sinulta BRCA-geenimutaatio. Jos sinulla on vallitsevasti periytyvä BRCA1- tai BRCA2-geenimutaatio, riskisi sairastua rintasyöpään ennen 50 vuoden ikää on noin 70 prosenttia. Joissakin tapauksissa näiden geenivirheiden kantajille suositellaan rintojen poistamista terveenä rintasyövän ehkäisemiseksi. Poisto tehdään useimmiten noin 40-vuotiaana. Rintojen poisto ei poista rintasyöpäriskiä kokonaan, sillä rintarauhaskudosta saattaa jäädä kainaloon tai poistetun rinnan alle, mutta vähentää sitä merkittävästi.

Jos sinulla on todettu rintasyöpä, voi olla hyvä ajatus käydä läpi omaa sukua perinnöllisistä tekijöistä johtuneen kasvaneen syöpäriskin kartoittamiseksi. Sukulaisilta voi kysyä mm. seuraavia kysymyksiä:

  • Onko suvussa naisia, jotka ovat saaneet rintasyöpädiagnoosin ennen 40 ikävuotta?
  • Onko suvussa naisia, joilla on ollut sekä rinta- että munasarjasyöpä?
  • Onko suvussa naisia, joilla on ollut rintasyöpä molemmissa rinnoissa?
  • Onko suvussa miehiä, joilla on ollut rintasyöpä?

Jos perinnöllinen kasvanut syöpäriski todetaan, joudut todennäköisesti käymään tutkimuksissa vuosittain lopun ikääsi. Perintötekijöistä riippuen kontrollit voivat olla mammografioita, ultraäänitutkimuksia ja gynekologisia tutkimuksia.

LUE MYÖS: Suurentunut imusolmuke on useimmiten harmiton