Pidä huolta sydämestäsi – syö 6 kertaa päivässä

Päivittäisellä ateriarytmillä voi olla merkitystä sydämen hyvinvoinnille.

Nainen syö salaattia

Hyviä uutisia välipalojen ystäville

© iStock

Ilouutinen kaikille välipalojen ystäville, joiden mielestä kolme ateriaa päivässä on naurettava määrä. Uusi tutkimus nimittäin osoittaa, että tiheämpi ateriaväli voi olla suureksi eduksi sydämen hyvinvoinnille.

Millainen verenpaine olisi terveellisin? Katso verenpainetaulukko niin saat vastauksen!

6 ateriaa päivässä

Uusi Johns Hopkinsin ja Baltimoren yliopistojen tutkimus osoittaa, että kuusi ateriaa päivässä voi olla erityisesti sydämelle edullinen tapa jakaa päivän ruokailut. Tutkimuksessa seurattiin 14 vuoden ajan 7 000 osallistujaa, jotka nauttivat 1–6 ateriaa päivässä.

30 % pienentynyt valtimonkovettumataudin riski

Tutkimuksessa kävi ilmi, että vähintään kuudesti päivässä syöneillä sydän- ja verisuonisairauksista, kuten valtimonkovettumataudista, johtuvan kuoleman riski oli 30 prosenttia pienempi kuin 3–4 kertaa päivässä syöneillä.

Syyksi arvellaan sitä, harvakseltaan syödyt mutta sitäkin runsaammat ateriat kuormittavat raskaasti aineenvaihduntaa ja voivat näin altistaa esimerkiksi kakkostyypin diabetekselle. Kuuden aterian rytmi oli terveydelle edullisempi silloinkin, kun päivittäinen energiasaanti ylitti suositukset (naisilla 2 000 kcal/pvä ja miehillä 2 500 kcal/pvä).

Uusi ruokailurytmi haltuun

Välipalat nostettakoon siis kunniaan! Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että iltapäivänälän iskiessä kannattaa popsia mitä tahansa, vaan terveyshyötyjen saamiseksi myös välipalojen on syytä olla terveellisiä ja tasapainoisia - hedelmät, vihannekset, täysjyvätuotteet, palkokasvit ja kala ovat aina hyviä valintoja. Näin verensokeri ja energiataso pysyvät vakaina koko päivän, eikä suklaapatukkaa välttämättä edes tee mieli.

OPAS: Näin käytät verenpainemittaria kotona