Näin vältät pahimman joulustressin

Oletko niitä, joiden joulustressi alkaa jo kuukausitolkulla ennen joulua? Jos kuulut stressaajiin, lue tämä!

Nainen tonttulakki päässä huutaa ja stressaa

Joulu aiheuttaa monille silkkaa ahdistusta. Tilanteelle voi kuitenkin tehdä jotakin. Kerromme 5 vinkkiä, joiden avulla jouluun liittyvä stressi toivottavasti vähenee ja pääset myös nauttimaan pyhistä.

1. Tee listoja

Tee lista kaikesta, mitä haluat saada tehtyä ennen joulua, niin pysyt paremmin selvillä siitä, mitä on vielä tekemättä. Näin tekemättömät työt eivät pyöri mielessä yökaudet, ja voit ruksata tehtyjä hommia listalta yli sitä mukaa, kun projektit valmistuvat. Laita listalle esimerkiksi siivous, ruuanlaitto ja leipominen. Eikä kaikkea tietenkään tarvitse tehdä itse. Joulu on hyvä tilaisuus rekrytä koko kotiväki mukaan valmisteluihin. Tai jos teille on tulossa vieraita jouluksi, ehkä he voivat valmistaa osan ruuista ja tuoda ne mukanaan. Lapsista saa hyvää leivonta-apua. Muista, että kaiken syötävän ei tarvitse olla itsetehtyä, kaupasta saa myös herkullisia vaihtoehtoja.

Onko sinulla stressi? Testimme kertoo vastauksen.

2. Koristelu

Joulukoristeiden väkertäminen itse voi olla stressaavaa kaiken kiireen keskellä. Muista ottaa koristelutalkoisiin mukaan myös muut perheenjäsenet tai tehkää koristeita yhdessä ystävien kanssa. Ja koristeiden ripustaminenkin voi olla yhdessä tehtävä projekti. Voit hyvin delegoida koristeiden hankkimisen ja ripustamisen jollekin muulle, jos itse haluat keskittyä muihin asioihin. Sama koskee joulukuusen koristelua: ulkoista työ vaikka lapsille - omille tai muiden!

3. Joululahjojen hankkiminen

Jos et hanki lahjoja verkosta, lahjojen hankkimiseen kaupoissa ravaamalla on hyvä varata vähintään pari päivää. Muista tässäkin, että sinun ei suinkaan tarvitse hankkia yksin lahjoja koko suvulle - perhe saa luvan auttaa. Jos aika on kortilla, verkko-ostoksia voi tehdä koska vain, vaikka myöhään illalla. Nettiostoksissa on myös se hyvä puoli, että vältät pahimmat jouluruuhkat ja kaupoissa hikoilun.

Painaako stressi? Listasimme 5 tyypillistä stressioiretta, jotka kannattaa ottaa vakavasti.

4. Jouluateria

Jos sinut on kutsuttu ties kuinka monelle jouluaterialle, priorisoi armotta ja mene vain niille, joille todella haluat. Voi myös olla, että samat naamat kokoontuvat hieman eri kokoonpanoissa monelle jouluaterialle, joten ketään ei haittaa, jos sinulta jää pari väliin.

5. Kumppanin perhe

Voi olla, että joudut taistelemaan jouluna myös kumppanisi perheen kanssa siitä, mitä jouluperinteitä noudatetaan. Mutta jos joulua vietetään sinun kotonasi, sinä saat päättää, millainen joulu teillä on. Tietysti voit ja kannattaakin tehdä kompromisseja joissakin asioissa, mutta kenenkään kynnysmatoksi ei tarvitse ruveta. Ja jos seuraavana vuonna olette jouluna kumppanisi perheen luona, silloin he saavat tehdä päätökset.

Lue lisää joulusta!