Lounas on usein työpäivän tähtihetkiä, ja aina parempi, jos työnantaja maksaa osan. Lounas- ja henkilöstöravintoloiden tarjonta voi kuitenkin vaihdella paljonkin. Hyvä puoli on se, että niissä voi yleensä koota ravitsemuksellisesti paljon monipuolisemman aterian kuin mitä kotoa tuodut eväät tai einekset useinkaan tarjoavat. Noutopöydissä on lähestulkoon aina tarjolla kaikkea, mitä tarvitaan terveelliseen ateriaan, mutta toisaalta pahimmassa tapauksessa lautaselleen saa koottua ravitsemuksellisesti varsin kyseenalaisenkin kokonaisuuden.
Uskon, että ruokaloiden ja lounasravintoloiden kokit haluavat ennen kaikkea tehdä ruokaa, josta syöjät pitävät ja ilahtuvat. Kenties meidän asiakkaiden olisikin syytä antaa rohkeasti palautetta epäterveellisestä ja toisaalta myös kiitosta terveellisestä tarjonnasta.
Ravintolahenkilökunnan tsemppaamisen lisäksi oman lounaan terveellisyyden eteen voi tehdä itse paljonkin. Ohessa vinkit noutopöydän laarien äärelle – tiedän myös kokemuksesta, että oikeat valinnat ovat usein helpommin sanottuja kuin tehtyjä, joten onnea matkaan!
7 suositusta lautaselle
Joskus voi olla helpompi keskittyä kaikenlaisten kieltojen sijaan siihen, mitä ainakin kannattaisi syödä. Tietyt ruoka-aineet kun ovat taatusti terveellisiä valintoja, joiden kanssa ei tarvitse arpoa.
Buffetin linjastolla voi huoletta poimia lautaselle ainakin seuraavia ruoka-aineita.
- Kaaleja (esim. parsa- ja lehtikaali)
- Juureksia (esim. porkkana, punajuuri)
- Lehtivihannaksia (esim. pinaattia, rukolaa ja lehtisalaattia)
- Palkokasveja, kuten papuja, kikherneitä ja linssejä
- Kalaa
- Pähkinöitä, siemeniä, öljyjä, hummusta tai pestoa
- Ruokajuomaksi vettä – kippis!