Ravitsemusterapeutti: näin syöt terveellisesti lounasruokalassa

"Ravintoterapeutti auttaa. Työnantajani tarjoaa työntekijöille lounasedun, ja käymme kollegoiden kanssa melkein joka päivä syömässä buffetlounaan. Hyvää ruokaa tulee kuitenkin otettua usein liikaa, ja painoni on alkanut nousta. Miten buffetista selviäisi terveellisemmin?".

ruokalalounas

LOUNAS – Moni syö lounaan työpaikkaruokalassa joka arkipäivä, joten aterioiden terveellisyydellä on väliä.

© Getty Images

Lounas on usein työpäivän tähtihetkiä, ja aina parempi, jos työnantaja maksaa osan. Lounas- ja henkilöstöravintoloiden tarjonta voi kuitenkin vaihdella paljonkin. Hyvä puoli on se, että niissä voi yleensä koota ravitsemuksellisesti paljon monipuolisemman aterian kuin mitä kotoa tuodut eväät tai einekset useinkaan tarjoavat. Noutopöydissä on lähestulkoon aina tarjolla kaikkea, mitä tarvitaan terveelliseen ateriaan, mutta toisaalta pahimmassa tapauksessa lautaselleen saa koottua ravitsemuksellisesti varsin kyseenalaisenkin kokonaisuuden.

Uskon, että ruokaloiden ja lounasravintoloiden kokit haluavat ennen kaikkea tehdä ruokaa, josta syöjät pitävät ja ilahtuvat. Kenties meidän asiakkaiden olisikin syytä antaa rohkeasti palautetta epäterveellisestä ja toisaalta myös kiitosta terveellisestä tarjonnasta.

Ravintolahenkilökunnan tsemppaamisen lisäksi oman lounaan terveellisyyden eteen voi tehdä itse paljonkin. Ohessa vinkit nouto­pöydän laarien äärelle – tiedän myös kokemuksesta, että oikeat valinnat ovat usein helpommin sanottuja kuin tehtyjä, joten onnea matkaan!

3 VINKKI

VINKKI 1: ­Salaatti ensin

Aloita lautasen täyttäminen linjaston salaatti- ja kasvistarjonnasta. Juurekset, kaalit ja palkokasvit ovat erityisen suositeltavia valintoja. Kasviksia ei kannata kuitenkaan hukuttaa tuhtiin kastikkeeseen ja kasata niiden päälle kukkuroittain krutonkeja ja esimerkiksi fetaa. Täydennä kasviskattaustasi sen sijaan esimerkiksi maustamattomilla siemeillä tai lusikallisella pestoa.

VINKKI 2: Jos vatsa ei kurni

Jos jonain päivänä lounasaikaan ei olekaan nälkä – tai sen sijaan on kauhea kiire – ja aterian sijaan tulee napattua vain valmis voileipä, voi valinnoillaan vaikuttaa pikalounaankin terveellisyyteen. Paras vaihtoehto on täysjyväleipä, esimerkiksi ruisleipä, jossa on täytteenä esimerkiksi munaa tai kalaa sekä kasviksia – vehnäiset juusto- ja makkarasämpylät voi jättää vitriiniin.

VINKKI 3: Lämpimien ruokien sudenkuopat

Buffettien varsinaiset lämpimät ruoat voivat olla terveellisyyden kannalta aikamoista arpapeliä, sillä tarjonta vaihtelee päivästä ja paikasta toiseen. Jos keskeiset raaka-aineet ovat esimerkiksi kasviksia ja siipikarjan lihaa tai kalaa, ateria voi olla napakymppi. Valkoista pastaa, makkararuokia ja runsasrasvaisia kastikkeita on hyvä kauhoa lautaselle kevyemmin.

7 suositusta ­lautaselle

Joskus voi olla helpompi keskittyä kaikenlaisten kieltojen sijaan siihen, mitä ainakin kannattaisi syödä. Tietyt ruoka-aineet kun ovat taatusti terveellisiä valintoja, joiden kanssa ei tarvitse arpoa.

Buffetin linjastolla voi huoletta poimia lautaselle ainakin seuraavia ruoka-aineita.

  • Kaaleja (esim. parsa- ja lehtikaali)
  • Juureksia (esim. porkkana, punajuuri)
  • Lehtivihannaksia (esim. pinaattia, rukolaa ja lehtisalaattia)
  • Palkokasveja, kuten papuja, ­kik­herneitä ja linssejä
  • Kalaa
  • Pähkinöitä, siemeniä, öljyjä, ­hummusta tai pestoa
  • Ruokajuomaksi vettä – kippis!