Miksi ystävää on hyvä nähdä myös livenä.

Teknologia tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia yhteydenpitoon. Se ei kuitenkaan korvaa aitoja tapaamisia. Lue miksi!

Ystävykset keskustelevat tavattuaan toisensa livenä.

TAPAAMINEN – Digitaalinen yhteydenpito on niin helppoa, että aidot kontaktit helposti jäävät.

© gettyimages

Tekstiviestit, FaceTime, Teams, Messenger, Instagram, Snapchat, WhatsApp... Yhteydenpitotapoja on enemmän kuin koskaan, mikä on monin tavoin hyvä asia. Esimerkiksi koronapandemiaa olisi ollut vielä vaikeampi kestää ilman niitä.

Mutta vaikka ruutukontakti on helppo ja mukavakin, on tärkeää muistaa, mitä tapaaminen ”elävässä elämässä” voi antaa. Digitaaliset kommunikaatiomahdollisuudet eivät nimittäin pysty kaikkeen siihen, mihin oikea tapaaminen pystyy.

Kropssprog

Digitaalinen viestintä ei voi korvata:

Kehon kieli

Suuri osa ilmaisusta ei tapahdu sanojen välityksellä. Joidenkin tutkijoiden mukaan jopa 60–70 prosenttia kommunikaatiosta on nonverbaalista. Katsekontakti, eleet, ilmeet, vartalon asennot ja liikkeet ovat ilmaisumuotoja, jotka on mahdollista ymmärtää täysin vain fyysisesti tavattaessa. Kaikki ovat tärkeitä väärin­ymmärrysten välttämiseksi sekä tunteiden, vastavuoroisuuden ja hyväksynnän ilmaisemiseksi.

Kosketus

Lämmin halaus, rauhoittava käsi olkapäällä tai tuki kyynärpäästä. Kun joku koskettaa ­sinua tai siä kosketat toista, aivot erittävät oksitosiinia, jota onnellisuus- ja rakkaushormoniksikin kutsutaan. Oksitosiini tuo mielihyvää, ­rauhoittaa ja voi vähentää stressiä ja kivun tuntemuksia.

Muistot

Digitaaliset alustat toimivat loistavasti pienten kuulumisten välittämiseen. Jos kuitenkin haluaa saada säilyviä muistoja, joista puhua myös tulevaisuudessa, on tärkeää voida kokea asioita yhdessä.

Luottamus

Jos haluaa keskustella luottamuksellisesti, parhaiten oikea tunnelma syntyy henkilökohtaisesti tavattaessa. MIT:n (Massachusetts Institute of Technology) tutkimuksen mukaan kysymykseensä saa myönteisen vastauksen 34 kertaa todennäköisemmin henkilökohtaisesti tavattaessa kuin sähköpostilla.

Kunto Plus nro. 10/2023