Miksi tuoksut herättävät muistoja?

Itselle merkitykselliseen tilanteeseen liittyvän tuoksun voi muistaa vielä vuosikymmentenkin kuluttua. Tämä liittyy siihen, että aivot käsittelevät tunteita ja muistoja samoilla alueilla kuin tuoksuja. Aivot ohittavat yleiset hajut, mutta muistoihin liittyvät tuoksut laukaisevat tiedostamattamme tunnetiloja.

Nainen tuoksuttelee omenaa

TUOKSUT joka liittyy lyhytaikaiseen tunnetilaan voi palauttaa tilanteen elävästi mieleen.

© iStock

Miksi parin tunnin koneenvaihdon aikana Münchenin lentokentältä ostetun parfyymin tuoksu tuo mieleen määränpäässä Afrikassa kansallispuistoissa jeepin kyydistä nähdyt norsut, leijonat ja kirahvit vielä vuosien kuluttua?

Useimmat muistot liittyvät näköhavaintoihin, ja aivokapasiteetista kolmannes käytetään näköhavaintojen käsittelyyn.

Kun tuoksu saa henkilön tai kokemuksen nousemaan mieleen, kyse on yleensä tunneperäisesti erityisen merkittävästä tapahtumasta.

Tätä omien kokemusten muistamiseen liittyvää muistijärjestelmän osaa kutsutaan elämäkertamuistiksi eli autobiografiseksi muistiksi.

Ihmisen muistot muuttuvat jatkuvasti – aikuisena muistamme paremmin lapsuuden ja nuoruuden muistikuvia kuin aikuisiän tapahtumia, koska lapsuuden ja nuoruuden tapahtumat ovat olleet mielelle tuolloin ainutkertaisia ja ensimmäisiä lajissaan.

Aikuisena kokemuksen täytyy olla erityisen merkittävä tallentuakseen elämäkertamuistiin.

ERI IKÄKAUSIEN MUISTOT OVAT ERILAISIA

LAPSENA

Opitaan perusasiat aisteja käyttämällä: koskettamalla, maistelemalla ja haistelemalla – tuolloin opitaan makeiden herkkujen houkuttavat tuoksut ja pahat, luotaantyöntävät pilaantuneet tai pistävät hajut.

NUORENA

koetaan paljon uutta ja etsitään uusia kokemuksia. Merkittäviin nuorena koettuihin asioihin yhdistyvät muistot nousevat myöhemmin helposti mieleen, kun tuntee jonkin niihin yhdistyvän hajun, kuten jonkin juoman tuoksun.

AIKUISENA

Lapsuuden muistot jäävät nykyisyy- teen kiinteämmin liittyvien nuoruusmuistojen alle. Nuoruusiän tärkeät ensikokemukset ovat aikuisiässä hyvin muistissa.