Miksi en tunnista ihmisiä kadulla?

Kohtaatko joka kerta oudot kasvot, kun katsot peiliin? Silloin kuulut niihin noin kahteen prosenttiin, jotka kärsivät kasvosokeudesta. Lue vinkkejä, joiden avulla tunnistat läheisesi, ystäväsi ja työtoverisi.

Harmaahiuksinen nainen valkoisessa kylpytakissa katsoo itseään peilistä.

KASVOSOKEUS Voi olla pelottavaa, jos ei tunnista omia kasvojaan peilistä. Lisäksi riskinä on saada koppavan maine, kun ei tunnista ja tervehdi tuttavia kadulla.

© iStock

Jotkut menettävät kyvyn tunnistaa edes lähimpiään aivoverenvuodon tai aivojen verenkiertohäiriön seurauksena, mutta noin kaksi prosenttia väestöstä kärsii niin sanotusta kasvosokeudesta eli prosopagnosiasta ilman minkäänlaista aivovauriotakin.

Pahimmillaan kasvosokea ei tunnista edes omia lapsiaan tai puolisoaan pelkkien kasvojen perusteella – tai edes itseään peilikuvastaan.

Kasvosokea voi kyllä nähdä eroavaisuuksia yksittäisissä kasvonpiirteissä, vaikka nenän eri muodon, mutta hän ei näe kasvoja kokonaisuutena tai osaa yhdistää aistihavaintoaan muistitoimintoihin.

Tutkijat uskovat, että kasvosokeus on synnynnäistä ja periytyy noin 50 prosentin todennäköisyydellä.

Osa kasvosokeista välttelee kokonaan sosiaalisia tilanteita, koska häpeää sitä, ettei tunnista muita, ja pelkää saavansa koppavan maineen, jos ei esimerkiksi huomaa tervehtiä tuttuja kadulla kohdatessa.

Kasvosokeakin voi silti opetella tunnistamaan muita kiinnittämällä huomiota yksittäisiin tunnuspiirteisiin, esimerkiksi jonkun vinoon nenään tai erikoisiin silmälaseihin.

Lue myös: Mitä tarkoittaa boomeri?

APUA KASVOSOKEUTEEN

Tässä vinkkejä avuksi arkipäivään niin kasvosokealle kuin sellaisen kohtaavalle.