Mihin asti ujous on vielä normaalia?
Kaikki tuntevat joskus itsensä epävarmaksi tai ujoksi muiden seurassa, mutta milloin ujous muuttuu sosiaaliseksi pelkotilaksi? Psykologi vastaa.
Kaikki tuntevat joskus itsensä epävarmaksi tai ujoksi muiden seurassa, mutta milloin ujous muuttuu sosiaaliseksi pelkotilaksi? Psykologi vastaa.
Ujoutta pidetään normaalina luonteenpiirteenä, mutta jos sosiaalisessa tilanteessa tuntee ahdistusta tai saa suoranaisen paniikkikohtauksen, kyseessä voi olla diagnosoitava sosiaalinen pelko.
Sitä esiintyy tilanteissa, joissa henkilö kokee olevansa toisten tarkkailtavana ja arvosteltavana. Tähän liittyy pelko siitä, että tekee virheen tai saattaa jopa oksentaa tai pyörtyä. Monet salaavat sosiaalisten tilanteiden pelkonsa ja pelkäävät sen paljastumista.
Ero ujouden ja sosiaalisen pelon välillä ei ole tarkka. Kaikkia ujostuttaa ajoittain, ja on luonnollista hermoilla hiukan, jos on esimerkiksi pidettävä jokin esitys. Jos sosiaalisten tilanteiden pelko kuitenkin käy niin voimakkaaksi ja epämiellyttäväksi, että se rajoittaa elämää ja estää tekemästä tavanomaisia asioita tai ottamasta vastaan uudenlaisia työtehtäviä, asiaan on paneuduttava itse tai ammattilaisen avulla.
Sosiaaliset pelot voivat estää nauttimasta monista elämän mukavista tapahtumista, jos niiden vuoksi jättäytyy tilaisuuksista pois. Myös suoritustaso heikkenee, kun pelon käsittely vaatii niin paljon energiaa. Pahimmillaan tilanne voi jopa tehdä normaalin työssä käymisen mahdottomaksi, ja siksi on hyvä hakeutua hoitoon jo oireiden ollessa vielä vain vähäisiä.
LUE MYÖS: Diagnosoimaton ADHD vaikeuttaa elämää