Miten käy, kun puhelin saa muistaa puolestasi

Uhkaako kännykän käyttö viedä ihmisiltä tarpeen ajatella omin aivoin? Uuden tutkimustiedon mukaan ilmeisesti ei.

Nainen kännykän kanssa

MUISTUTUKSET – Et tule avuttomaksi, vaikka käyttäisitkin digitaalisia apuvälineitä.

© iStock

Kirjoitatko kännykkääsi ostoslistoja ja laitat muistutuksen, että muistat ottaa lääkkeesi? Voit jatkaa näitä tapoja huolestumatta muistisi heikkenemisestä.

Kun saat digitaalista apua tärkeiden asioiden muistamiseen, aivoilta vapautuu kapasiteettia muiden asioiden muistamiseen. Näin pääteltiin tutkimuksessa, jossa selvitettiin, aiheuttavatko digitaaliset apuvälineet jonkinlaista digidementiaa.

158 iältään 18–71-vuotiasta koehenkilöä teki 16 kertaa muistitestin, sekä digitaalisten laitteiden muistutusta hyödyntäen että ilman niitä.

Ei liene mikään yllätys, että koehenkilöt muistivat useammin ne asiat, joista he saivat digitaalisen muistutuksen. Tutkimus osoitti kuitenkin myös, että koehenkilöiden muisti parani peräti 27 prosentilla myös niissä asioissa, joista he eivät saaneet digitaalisia muistutuksia.

Tutkijoiden mukaan teknologiaa käytetäänkin silloin, kun pitää muistaa tärkeitä asioita, mutta aivoilta vapautuu sen ansiosta vastaavasti kapasiteettia muiden asioiden muistamiseen.
Vaarana tietysti on, että teknologia saattaa pettää siihen nojaavan. Jos siis laittaa kännykän muistuttamaan jostain tärkeästä asiasta, on varmistettava, että siinä riittää virtaa ja että se on toimintakunnossa.

Lähde: Journal of Experimental Psychology

3 tapaa, joilla teknologia voi hyödyttää terveyttäsi

Lisää liikuntaa

Useiden tutkimusten mukaan ihmiset liikkuvat enemmän, jos he käyttävät liikuntasovellusta tai aktiisivuusranneketta. Vuonna 2022 tehty, 164 000 koehenkilöä koskenut tutkimus todisti, että liikuntaansa aktiivisesti seuraavat kävelevät keskimäärin 1 800 ylimääräistä askelta, liikkuvat 40 minuuttia enemmän päivässä ja painavat kilon vähemmän.

Aivojumppaa

Aivojumppaa voi saada monin tavoin, myös kännykän avulla – esim. sudokuja ja ristikoita täyttämällä. Tutkimusten mukaan yli 60-vuotiaat, säännöllisesti mobiililaitteella pelaavien kyky ajatella nopeasti paranee.

Mindfulnessia

Muistatko varata päivittäin aikaa itsellesi? Meditaatio on tutkitusti hyväksi mielenterveydelle. Yliopisto-opiskelijoille tehty tutkimus osoitti, että 10 min meditaatiosovellusta päivässä 8 viikon ajan käyttäneet olivat vähemmän ahdistuneita ja stressaantuneita.