Työhön syventyminen antaa energiaa

Viiden tunnin työhön syventyminen viikossa antaa energiaa työviikkoon.

Nainen tietokoneen ääressä työskentelee keskittyneesti.

SYVENTYMINEN - Voit todella saada lisää energiaa keskittymällä täydellisesti vaikeaan tehtävään, kunhan sinulla on rauha tehdä niin.

© iStock

Keskity, niin saat lisää energiaa

Sähköposti, kokoukset ja piippaavat puhelimet. Onko työpäiväsi täynnä keskeytyksiä ja keskittyminen vaikeaa? Varaa keskittymisaikaa merkitsemällä se ennalta kalenteriin. Näin tekivät 40 eläkeyhtiön työntekijää tutkimuksessa, jossa heidän piti varata viisi tuntia viikossa tärkeimpiin työtehtäviinsä syventymistä varten.

Noiden viiden tunnin ajaksi piti sähköpostit ja pikaviestisovellukset panna tauolle ja sulkea myös kännykkä.Kokeen päätyttyä koehenkilöiden henkisen hyvinvoinnin havaittiin parantuneen. He kokivat olonsa vähemmän stressaantuneiksi, koska heillä oli rauha viimeistellä tärkeitä tehtäviään.

Energiataso nousi

Koehenkilöt käyttivät tutkimuksen ajan sykemittaria, joka mittasi stressi- ja energiatasoa vuorokauden ympäri. Mittari yhdistettiin kalenteriin ja fyysisiä muutoksia tarkasteltiin ennen, jälkeen ja syventymisen aikana.

Sykemittarien antamat tiedot toimivat vertailukohtana kokemuksille. Yhdessä nämä osoittivat, että keskittymistä vaativien tehtävien suorittamiseen kului enemmän energiaa, mutta toisaalta koehenkilöiden vireystaso parani ja sitä riitti myös perheille ja vapaa-aikaan.

5 vinkkiä syventymiseen

Vaikeista tehtävistä voi saada energiaa, kunhan niiden tekemiseen on aikaa ja rauhaa.

ur

Mieti aamuisin 10 minuuttia seuraavia kysymyksiä:

Mikä on tärkein tehtäväni tänään? Pystynkö tekemään sen? Onko jotain, mikä vaatisi syventymistä? Näin saat eroteltua tärkeät tehtävät vähemmän tärkeistä.

kalender

Varaa syventymisaikaa kalenteriin,

esimerkiksi muutama tunti viikossa tai tunti päivässä – mieluiten pitkälle tulevaisuuteen, jotta tiedät, että sinulla varmasti on aikaa keskittymistä vaativiin tehtäviin.

samtale

Puhu syventymisen tarpeista esihenkilösi kanssa,

jotta tiedät saavasi tukea sille, että voit vetäytyä tehtäviesi pariin tarvitsematta vastata kyselyihin.

email

Laita sähköpostiin automaattivastaus,

joka kertoo, että olet varattu ja palaat viestiin myöhemmin. Näin saat työskentelyrauhan ja tiedät, ettei kukaan odota välitöntä vastausta viesteihin.

paus

Pidä taukoja.

Syventyminen myös vaatii energiaa ja niiden jälkeen on latauduttava. Mitä vaativampi tehtävä, sitä pitempi tauko sen jälkeen on tarpeen.

Lähde: liikkeenjohdon konsultti ja tutkimuksen osallistuja P. Hauge, Future Work Lab.