Meditaatio pitää aivot nuorena

Uuden saksalaistutkimuksen mukaan säännöllinen meditaatio voi nuorentaa aivoja jopa 7 vuotta.

Nainen katsoo mietteliäästi ylöspäin. Pään vasemmalla puolella on suuri piirros aivoista.

Haluatko pitää aivosi parhaassa terässä kaiken ikää? Meditaatio voi olla ratkaisu.

© iStock

Meditaatiolla on tutkitusti rentouttava vaikutus, mutta se voi auttaa myös pitämään aivot nuorena. Uuden saksalaistutkimuksen mukaan säännöllinen meditointi voi nuorentaa keski-ikäisen ihmisen aivoja jopa 7,5 vuotta.

Tutkijat kuvasivat sadan nais- ja miesosallistujan aivot. 50 heistä meditoi säännöllisesti, kun taas 50 ei harrastanut lainkaan meditaatiota. Ei-meditoivilla aivojen ikä vastasi täsmälleen heidän oikeaa ikäänsä. Meditoinnin harrastajilla sen sijaan aivot olivat noin 7,5 vuotta nuoremmat kuin osallistujan oikea ikä.

Rentouttava musiikki ja rauhoittavat äänimaisemat voivat auttaa rentoutumaan unille käytäessä. Lue, miksi ne tepsivät ja kokeile kahdeksaa äänimaisemaa, jotka voivat auttaa nukahtamaan helpommin.

Mitä vanhempi, sitä suurempi vaikutus meditaatiolla on

Erityisesti vanhemmilla meditoijilla oli tutkimuksen perusteella aihetta iloon. 50 ikävuoden jälkeen jokaista vuotta kohden he saivat vähentää ylimääräisen vuoden aivojensa iästä.

Jenan yliopistollisessa sairaalassa Saksassa asiaa tutkineen neurologi Christian Gaserin mukaan vielä ei tiedetä, miksi meditointi on hyväksi aivoille. Erään teorian mukaan samanaikainen intensiivinen keskittyminen ja rentoutuminen saa aikaan aivosolujen uusiutumista.

Tutkimus julkaistiin tiedelehti NeuroImagessa.

LUE MYÖS: Meditaatio vasta-alkajille – näin pääset alkuun