Näin pääset finneistä

Finnit eivät välttämättä kuulu vain teini-ikään vaan taistelu niitä vastaan voi jatkua aikuisenakin.

Tumma nainen katsoo peilistä poskensa näppyä

Onko teini-ikä on jo kaukana takana, mutta finnit eivät? Lue vinkit finnien hoitoon täältä.

© iStock

Akne on yleistä myöhäisessä teini-iässä ja rauhoittuu yleensä viimeistään parin kympin rajapyykin jälkeen, mutta ei ole mitenkään tavatonta, että finnejä tulee aikuisenakin.

Mistä finnit johtuvat?

Murrosiässä mieshormonin tuotanto kasvaa sekä pojilla että tytöillä. Tällöin myös ihon talin tuotanto voimistuu, joten finnejä tulee eniten juuri siinä iässä. Jos talirauhanen ahtautuu tai tukkeutuu, eikä tali pääse ulos, ja ihon pinnalla normaalistikin elävät bakteerit aiheuttavat tulehduksen, joka näkyy iholla punoittavana finninä.

LUE MYÖS: Aknelta ei ole turvassa aikuisenakaan – täältä saat apua aknen hoitamiseen

Voiko ruokavaliota muuttamalla välttyä finneiltä?

Finnit syntyvät talirauhasen tukkeutuessa ja tulehtuessa. Talineritystä taas lisää testosteronin tuotanto, johon ei itse voi vaikuttaa.

Voisi luulla, että rasvainen ruoka aiheuttaa ihon rasvoittumista, mutta tutkimustulokset eivät yksielitteisesti osoita rasvaisen ruuan aiheuttavan finnejä. Myös vähärasvaisia maitotuotteita on epäilty aknen aiheuttajiksi, mutta siitäkin tutkimustulokset ovat ristiriitaisia.

Jos finnejä ilmestyy aina pari päivää jonkin tietyn ruoka-aineen nauttimisesta, kannattaa kokeilla vähentäisikö sen pois jättäminen finnejä omalla kohdalla. Mutta yleispätevästi ei voida nimeetä mitään tiettyjä elintarvikkeita, jotka aiheuttaisivat finnejä.

Miten finnejä voi ehkäistä?

Finnien ehkäisyssä ja hoidossa on tärkeää huolehtia ihon puhdistuksesta, jotteivät huokoset tukkeudu talista ja kuolleista ihosoluista, mutta liian ärjyt tuotteet saattavat vain kuivattaa ihoa ja pahentaa tilannetta, kun iho äityy vastareaktiona tuottamaan entistä enemmän talia. Miedot puhdistustuotteet sopivat näppyiselle iholle, ja niiden ohella kannattaa käyttää kosteuttavaa voidetta. Kosteutuksen merkitys vain korostuu ilmojen kylmetessä, kun sekä kylmä ja viima että kuiva sisäilma verottavat ihon luontaista kosteutta.

Akne on ihosairaus, ja taipumus siihen on perinnöllinen. Pelkkä säännöllinen ihonhoito ei siis välttämättä suojaa aknelta, mutta on olennainen osa sen hoitoa. Jos ongelma on vaikea, ihotautilääkäri on oikea osoite, ja aknen hoitoon on nykyisin tehokkaita lääkkeitä. Lievemmissä tapauksissa apua voi saada paikallisesti käytettävistä voiteista.

Kolme väittämää finneistä

1. Finnejä ei saa puristaa

EI SAAKAAN! Tulehtunutta kohtaa ei pidä näprätä. Se vain pahentaa asiaa. Puristaessa tulehduseritettä voi mennä syvemmälle ihoon, ja paraneminen vain pitkittyy ja kohtaan jää arpi.

2. Hammastahna on hyvä finnivoide

EI OLE! Hammastahna voi korkeintaan kuivattaa ihoa, jolloin tulehdus jää kuivan pinnan alle ja paraneminen pitkittyy. Finnien hoitoon on siihen tarkoitettuja tuotteita.

3. Kuorinta auttaa finneihin

EI AUTA! Tulehtunutta ja ärtynyttä iho ei pidä kuoria. Se vain ärsyttää ihoa entisestään. Iho kannattaa puhdistaa mideolla puhdistustuotteella kerran tai kaksi päivässä.

VINKKI! Stressi voi lisätä ihon kukkimista. Näin voit välttää stressiä.