Hyötyykö maksa detoxista?

Detoxia on monenlaista, mutta alkoholia käsittelevälle maksalle tipaton tauko voi tehdä todella hyvää.

Drinkkejä juovia ihmisiä.

DETOX – Välillä kannattaa sekoittaa itselleen maistuva mocktail – siitä maksakin pitää.

© iStock

Riippuu aivan siitä, mitä kukin ”detoxilla” ymmärtää. Detox viittaa sanana myrkkyjen vähentämiseen, ja jos haluaa vähentää elimistön myrkkyjen saamista esimerkiksi pitämällä alkoholittomia nenänvalkaisuviikkoja, niin se on ilman muuta hyödyksi maksalle. Jos käyttää runsaasti alkoholia, sitä polttava maksa on kovilla.

Torju matala-asteinen tulehdus – syö näin

Onneksi maksa on sitkeä elin, joka pystyy tipattoman kuukauden aikana poistamaan ympärilleen mahdollisesti kertynyttä rasvaa ja tukahduttamaan tarvittaessa lievää tulehdusta, jos se on muutoin terve.

Jos taas ajattelee erityisten detoxtuotteiden siivittämää kuuria, jossa syödään määrätyn ajan tiettyjä yrttejä ja ravintolisiä muka maksaa helliäkseen, niin sellaiset voi hyvin unohtaa.

Vastustuskykyä vahvistava viikko-ohjelma täältä!

Maksalle parasta on, jos rajoitetaan alkoholin käyttöä, noudatetaan ravitsemussuosituksia ja harjoitetaan liikuntaa 30–60 minuuttia joka päivä. Joten kun tämä nyt (taas) kerran on sanottu, niin ei muuta kuin toimeen!

Maksan tehtäviä

  • Veren suodattaminen. Osa maksan soluista suodattaa verestä pois ei-toivottuja ruuansulatuskanavan bakteereja.

  • Ruuansulatuksen valvonta. Kaikki ruuansulatustuotteet kulkeutuvat suolesta verenkiertoon ja siten maksaan. Osa hajotetaan kuona-aineiksi, jotka maksa poistaa elimistöstä.

  • Sokeriaineenvaihdunnan säätely. Maksa seuraa verensokeria esimerkiksi paaston ­aikana, jotta energiaa riittää elimistön toimintaan silloinkin, kun edellisestä aterioinnista on jo aikaa.

  • Sukupuolihormonien tasapainotus. Jotkin maksan entsyymeistä osallistuvat sukupuolihormonien tuottamiseen ja hajottamiseen.

  • Valkuaisten ja hyytymistekijöiden tuottaminen. Tiettyjen valkuaisten ja hyytymistekijöiden avulla torjutaan sisäisiä verenvuotoja, ja muita valkuaisia maksa pystyy muuttamaan rasvaksi, sokeriksi tai virtsahapoksi.

  • Immuunipuolustuksen säätely. Tiettyjen bakteerituotteiden hajottamisen lisäksi maksa myös tuottaa erityisiä proteiineja, jotka auttavat immuunipuolustuksen säätelyssä.

  • Myrkkyjen poistaminen. Maksassa alkoholi hajotetaan ensin asetaldehydiksi ja sitten myrkyttömäksi asetaatiksi.

  • Energian varastointi. Osa maksaan saapuvasta hiilihydraatista muutetaan glykogeeniksi tai rasvaksi ja siten varastoidaan energiaa.

  • Kolesterolitasapainon säätely. Maksassa syntyy niin kutsuttuja VLDL-proteiineja, jota auttavat pitämään yllä koles­terolitasapainoa.

  • Sapen tuottaminen. Ilman sappea ruuansulatus ei pystyisi hajottamaan rasvaa tai imeyttämään itseensä rasvaliukoisia vitamiineja.

Lähde: Etelä-Tanskan yliopiston maksasairauksien professori M. Thiele

Kunto Plus 11/2023