Vastustuskykyä terveellisillä ruoka-aineilla

Luonnosta saa terveellisiä, vastustuskyä tukevia ruoka-aineita. 3 päivän ajan herkutellaan ruoka-aineilla, jotka hellivät makuharmoja ja auttavat vahvistamaan elimistön omaa puolustusjärjestelmää.

Nainen pitelee kaaleja, vahvista immuunipuolustustasi

KOLMEN PÄIVÄN TERVEYSTYKITYKSELLÄ tuet elimistön immuunipuolustusta.

© wichmann+bendtsen

Tue vastustuskykyäsi 3 päivässä syömällä superterveellisiä ruoka-aineita

Mistä on kyse?

Kolmena päivänä nautitaan runsain mitoin vastustuskykyä tukevia herkkuja.

Läs också: Vastustuskyky vahvaksi

Hyödyt

  • Paljon herkullisia aterioita.
  • Nälkä ei vaivaa, ja verensokeri pysyy tasaisena koko päivän.
  • Muutos parempaan tuntuu olossa pian.

Haasteet

  • Ruokavalion muutos voi äkkiseltään tuntua rajulta.
  • Terveysruuat eivät ehkä maistu kotiväelle.
  • Terveellisemmät ruoka­­-aineet voivat tuntua kukkarossa.

Näin syöt terveellisesti 3 päivää

Päivä 1

Aamu

Herkuttele tummilla marjoilla, kuten mustaviinimarjoilla, karhunvatukoilla, mustikoilla ja boysenmarjoilla. Marjojen antosyaanit auttavat suojaamaan elimistöä haitallisten ympäristötekijöiden, kuten ilmansaasteiden, vaikutuksilta. Nauti aamiaiseksi esimerkiksi 3–4 dl maustamatonta jogurttia, 50–75 g marjoja ja kourallinen manteleita.

https://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/07749.pdf

Lounas

Tee itsellesi terveysleipä: voitele täysjyväruisleipäviipale ohuelti majoneesilla ja lastaa päälle makrillia tomaattikastikkeessa ja lisukkeeksi kasviksia: kukkakaalia, paprikaa ja tomaattia. Kalan omega-3-rasva­hapot ja D-vitamiini auttavat tukemaan vastutuskykyä.

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/08/170823093831.htm

Iltapäivä

Nauti välipalaksi avokadolla päällystetty runsaskuituinen ruisnäkkileipäviipale. Verensokeri pysyy tasaisena, ja välipalan ravintoaineet auttavat vahvistamaan vastustuskykyä.

Ilta

Kaali kunniaan! Valmista tehosalaatti 150–200 grammasta kaalia sekä broilerista, kalasta tai äyriäisistä. Kaalin C-vitamiini ja flavonoidit auttavat tehostamaan vastustuskykyä, ja bonuksena saat runsaasti kuitua.

Päivä 2

Aamu

Kananmunat sisältävät runsaasti hyvinvointia tukevia ravintoaineita. Valmista herkkuaamiaiseksi tomaattiviipaleilla päällystetty kahden munan munakas maapähkinävoilla ja mustaherukkahillolla päällystetyn ruisleivän kera.

https://www.health.harvard.edu/heart-health/are-eggs-risky-for-heart-health

Lounas

Täytä puolet lautasesta erilaisilla kaaleilla. Lisää vaikkapa herneitä ja paprikaa, älä kuitenkaan kurkkua tai jäävuorisalaattia, sillä niissä on niukasti ravintoaineita.

Iltapäivä

Herkuttele tehosmoothiella: sekoita marjoja, banaani, mehua, mantelivoita ja acaijauhetta. Smoothiesta saat virtaa iltapäivän treeniin, ja se tukee kuormittavasta liikunnasta tilapäisesti heikentyvää vastustuskykyä.

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200331162314.htm

Alkuilta

Hapankaali sisältää kaalin hyvien ravinto­aineiden lisäksi suoliston hyvinvointia tukevia probiootteja. Monien asiantuntijoiden mukaan suolistobakteeriston osuus vastustuskyvystä on 70–80 prosenttia. Nauti lisäksi rasvaista kalaa, kuten lohta.

Ilta

Nauti kofeiinitonta kahvia ja pari palaa tummaa suklaata.

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/fermented-foods-can-add-depth-to-your-diet

Päivä 3

Aamu

Terästä aamiaista vastustuskykyä tukevalla inkivääriteellä. Inkiväärin sisältämä gingeroli auttaa torjumaan tulehduksia ja tukemaan immuunipuolustusta taistelussa virusten ja bakteerien hyökkäyksiä vastaan.

Lounas

Syö jälleen rasvaista kalaa ja lisukkeeksi monipuolisesti erivärisiä kasviksia.

Iltapäivä

Juo teetä ja syö välipalaksi ruisleipää jonka päälle sipaiset voita ja hunajaa. Etenkin vihreässä ja valkoisessa teessä on runsaasti antioksidantteja, ja leivästä saat suoliston toimintaa tukevaa kuitua. Pastöroimaton hunaja (mm. kaikki kotimainen hunaja) sisältää ekstra-annoksen prebiootteja, jotka ravitsevat suoliston hyviä bakteereja.

Ilta

Vaikka kotiväki ei innostuisikaan jokaisesta kolmen päivän ruokavalion ateriasta, spagetti ja maukas kastike maistuvat takuulla koko porukalle. Runsaasti tomaattia, sipulia ja valkosipulia sekä punaisen lihan sijasta esimerkiksi broileria tai soijarouhetta sisältävä kastike hellii niin makuhermoja kuin vastustuskykyäkin. Nauti oma pastakastikkeesi spagetin sijaan suikaloidun suippokaalin kanssa.