Uusi tutkimus: Syö vähemmän, niin elät (ehkä) pidempään

Energian saannin nipistäminen neljänneksellä voi hidastaa elimistön ikääntymisprosessia uuden yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan.

Nainen pitelee käsissään suurempaa ja pienempää leivosta.

ISO VAI PIENI? Ilman muuta pienempi leivos, jos yhdysvaltalaistutkijoilta kysytään. Tutkimus nimittäin osoittaa, että vähemmällä energian saannilla voi mahdollisesti elää pidempään.

© Ditte Capion

Niin madot, kärpäset kuin hiiretkin elävät pidempään rajoittamalla energian saantiaan.

Tämä on tiedetty jo kauan, mutta Columbian yliopiston ikääntymisen tutkimukseen keskittyvän Columbia Aging Centerin kansainvälisen tutkijaryhmän uusi tutkimus osoittaa, että sama näyttäisi pätevän myös ihmisiin.

Tutkijat analysoivat osallistujien verinäytteiden DNA:sta kolmea tiettyä ominaisuutta. Kahdessa ei ilmennyt eroavuuksia, mutta elimistön ikääntymisen tahtia osoittavasta tekijästä nähtiin, että ikääntyminen oli hidastunut 2–3 prosentilla energian saantia rajoittaneilla.

LUE MYÖS: Pätkäpaasto on tehokas tapa karsia kaloreita

Tämä saattaa kuulostaa vähältä siihen nähden, miten reippaasti ruokavaliosta oli nipistettävä kaloreita. Tutkijat kuitenkin korostavat, että jo pienelläkin ikääntymisen hidastumisella voi olla suuri vaikutus terveydelle.

Seuraavaksi tutkijat pyrkivät selvittämään, onko tutkimuksella myös pitkäaikaisia vaikutuksia ikääntymiseen liittyviin sairauksiin.