Valkoisemmat hampaat ruokavaliomuutoksilla
Lue hammaslääkärin vinkit värjäytymien torjuntaan.
LUE MYÖS: Parodontiitti – pahempi kuin ientulehdus
Aiheuttaja
1. Happamat hedelmät ja kasvikset
Miten värjäytymät syntyvät
Happamat hedelmät, kuten viinirypäleet ja sitrushedelmät, voivat syövyttää hammaskiillettä ja altistaa värjäytymille. Mm. tomaatit ja porkkanat voivat värjätä hampaita. Mustikat syyllistyvät molempiin.
Miten värjäytymiä voi ehkäistä
Hedelmiä ei kannata napostella jatkuvasti päivän mittaan vaan mieluiten vain silloin tällöin. Näin hampaat altistuvat niiden hapoille mahdollisimman vähän. Hedelmät voi popsia myös pääaterioiden yhteydessä, jolloin muut ruuat neutraloivat happamuutta.
2. Tupakka
Miten värjäytymät syntyvät
Tupakan ja nuuskan sisältämä nikotiini kiinnittyy kiilteeseen, jolloin hampaiden väri muuttuu ajan mittaan ruskeankellertäväksi.
Miten värjäytymiä voi ehkäistä
Pidä huolta hampaiden hyvinvoinnista hyvällä suuhygienialla, kuten säännöllisellä harjauksella. Kun bakteeripeite poistetaan huolellisesti, hampaat näyttävät valkoisemmilta.
3. Viini
Miten värjäytymät syntyvät
Viinin sisältämät parkkihapot eli tanniinit voivat vahingoittaa hammaskiillettä. Etenkin punaviinissä on myös väriaineita, jotka voivat aiheuttaa tummia värjäytymiä hampaan pintaan.
Miten värjäytymiä voi ehkäistä
Siemaile viinilasillisten lomassa vettä tai maitoa, jotta hapot huuhtoutuvat hampaiden pinnalta. Harjaa hampaat aikaisintaan tunnin kuluttua viinin nauttimisesta, sillä hapot pehmentävät kiillettä.
4. Kahvi ja tee
Miten värjäytymät syntyvät
Sekä kahvi että tee sisältävät väriaineita, jotka voivat aiheuttaa tummentumia hampaisiin. Jotkin teelaadut, kuten vihreä tee, sisältävät tanniineja, jotka voivat vaurioittaa kiillettä ja altistaa hampaat värjäytymille. Kaikki teepensaan lehdistä valmistetut juomat värjäävät hampaita, valkoinen tee vähiten. Vihreän teen pH-arvo on korkea, minkä vuoksi se värjää hampaita jopa enemmän kuin kahvi, jos sitä nautitaan useita kuppeja päivittäin.
Miten värjäytymiä voi ehkäistä
Suosi valkoista teetä ja lorauta mustan teen joukkoon tilkka maitoa. Pyri kulauttamaan tee niin, että juoma ei pääsisi leviämään turhan laajalti hampaiden pinnoille. Voit myös nauttia teen sijasta rooibosteetä, joka on valmistettu punapensaan lehdistä, tai esimerkiksi minttuhauduketta.
5. Kirpeät makeiset
Miten värjäytymät syntyvät
Kirpeät ja hampaisiin tarttuvat karkit, kuten sitkeät hedelmäkarkit, voivat hampaan pinnalle jämähtäessään vahingoittaa kiillettä.
Miten värjäytymiä voi ehkäistä
Syö kirpeät karamellit nopeasti. Mitä pidempään makeiset ovat kosketuksissa hampaiden kanssa, sitä tehokkaammin niiden hapot vaurioittavat kiillettä.
6. Virvoitusjuomat ja mehut
Miten värjäytymät syntyvät
Mehut, limsat ja jäätee sisältävät hampaille haitallisia happoja – ja tämä koskee myös kevytjuomia. Pahimpia hampaiden kannalta ovat kolajuomat, joiden sisältämä fosforihappo syövyttää hammaskiillettä.
Miten värjäytymiä voi ehkäistä
Juo pillillä, niin juomaa leviää vähemmän hampaiden pinnoille, eikä se pääse vahingoittamaan kiillettä. Limsan ja mehun sijaan janon voi sammuttaa myös maustamattomalla kivennäisvedellä, jonka hiilihapot ovat hampaille harmittomia.
7. Smoothiet
Miten värjäytymät syntyvät
Hedelmien hapot voivat syövyttää kiillettä, ja paksua smoothieta juodessa ne pääsevät myös leviämään laajalti hampaiden pinnoille. Monissa hedelmissä on väriaineita, jotka värjäävät hampaita etenkin, jos kiille on kulunut.
Miten värjäytymiä voi ehkäistä
Lisää smoothieen tilkka maitoa tai jogurttia. Maitotuotteiden kalsium auttaa suojaamaan hampaita ja neutraloimaan hedelmien happojen hampaiden pintaa pehmentävää vaikutusta.
8. Energiajuomat
Miten värjäytymät syntyvät
Monissa energiajuomissa on runsaasti kiillettä vahingoittavia happoja. Treenin aikana ja jälkeen suu on usein kuiva, jolloin happojen haitat korostuvat, kun sylkeä ei riitä huuhtomaan luontaisesti hampaiden pintoja.
Miten värjäytymiä voi ehkäistä
Nauti hikisissä treeneissä vettä, joka auttaa pitämään nestetasapainon kunnossa. Jos käytät energiajuomia, pureskele purukumia, joka torjuu happohyökkäystä ja lisää syljen eritystä.
9. Luontaiset väriaineet
Miten värjäytymät syntyvät
Esimerkiksi soija, curry ja ketsuppi sisältävät runsaasti luontaisia väriaineita, jotka voivat värjätä hampaiden pintaa ja aiheuttaa pysyviäkin tummentumia, jos hampaan kiille on vaurioitunut.
Miten värjäytymiä voi ehkäistä
Nauti värjääviä ruoka-aineita kohtuudella. Syödessä kannattaa huomioida, ettei ruoka viivy laajalti hampaiden pinnalla pitkiä aikoja, jotta värjäytymiä ei ehdi muodostua.
Valkoisemmat hampaat muilla keinoin
Hampaiden valkaisu
Jos värjäytymät eivät lähde kotikonstein, hampaat voidaan valkaista hammaslääkärin vastaanotolla.
Toimenpide
Valkaisussa käytetään yleensä vetyperoksidia tai vetyperoksidiksi hajoavaa karbamidiperoksidia. Valkaiseva aine läpäisee kiilteen hammasluuhun asti ja hajottaa värjäytymät. Toimenpide kestää 1-2 tuntia. Hampaat voi valkaista myös omatoimisesti kotioloissa hammaslääkärin valmistamien muottien ja hammaslääkäriltä tai apteekista saatavan laimeamman valkaisuaineen avulla. Muotteja käytetään 1-3 viikon ajan.
Vaikutus
- Ennen valkaisua hampaiden kunto kannattaa tarkistuttaa hammaslääkärillä. Valkaisun vaikutus kestää vuosia, ja sitä voi tarvittaessa ylläpitää vuosittaisilla kotivalkaisuilla.
- Valkaisun aikana ja sen jälkeen hampaissa voi tuntua tilapäistä vihlontaa.
- Valkaisuaine voi ärsyttää ikeniä ja limakalvoja. Oireet häviävät yleensä muutaman päivän kuluessa.