Näin vältät hampaiden värjäytymisen

Useimpien haaveena ovat kauniit valkoiset hampaat. Mutta useimmille esimerkiksi marjat, tee ja virvoitusjuomat aiheuttavat värjäytymiä hampaisiin. Kerromme, mitkä 9 ainetta ovat suurimpia syypäitä ja miten niiden tekemät tuhot voi välttää.

Nainen osoittaa valkoisia hampaitaan

Tiesitkö, että mustikat ­voivat aiheuttaa ­pysyviä värjäytymiä ­hampaisiin?

© iStock

Valkoisemmat hampaat ruokavaliomuutoksilla

Lue hammaslääkärin vinkit värjäytymien torjuntaan.

LUE MYÖS: Parodontiitti – pahempi kuin ientulehdus

Aiheuttaja

1. Happamat hedelmät ja kasvikset

Miten värjäytymät syntyvät

Happamat hedelmät, kuten viinirypäleet ja sitrushedelmät, voivat syövyttää hammaskiillettä ja altistaa värjäytymille. Mm. tomaatit ja porkkanat voivat värjätä hampaita. Mustikat syyllistyvät molempiin.

Miten värjäytymiä voi ehkäistä

Hedelmiä ei kannata napostella jatkuvasti päivän mittaan vaan mieluiten vain silloin tällöin. ­Näin ­hampaat altistuvat niiden hapoille mahdollisimman vähän. Hedelmät voi popsia myös pääaterioiden yhteydessä, jolloin muut ruuat neutraloivat happamuutta.

2. Tupakka

Miten värjäytymät syntyvät

Tupakan ja nuuskan sisältämä nikotiini kiinnittyy kiilteeseen, jolloin hampaiden väri muuttuu ajan mittaan ruskeankellertäväksi.

Miten värjäytymiä voi ehkäistä

Pidä huolta hampaiden hyvinvoinnista hyvällä suuhygienialla, kuten säännöllisellä harjauksella. Kun bakteeripeite poistetaan huolellisesti, hampaat näyttävät valkoisemmilta.

3. Viini

Miten värjäytymät syntyvät

Viinin sisältämät parkkihapot eli tanniinit voivat vahingoittaa hammaskiillettä. Etenkin punaviinissä on myös väriaineita, jotka voivat aiheuttaa tummia värjäytymiä hampaan pintaan.

Miten värjäytymiä voi ehkäistä

Siemaile viinilasillisten lomassa vettä tai maitoa, jotta hapot huuhtoutuvat hampaiden pinnalta. Harjaa hampaat aikaisintaan tunnin kuluttua viinin nauttimisesta, sillä hapot pehmentävät kiillettä.

4. Kahvi ja tee

Miten värjäytymät syntyvät

Sekä kahvi että tee sisältävät väriaineita, jotka voivat aiheuttaa tummentumia hampaisiin. Jotkin teelaadut, kuten vihreä tee, sisältävät tanniineja, jotka voivat vaurioittaa kiillettä ja altistaa hampaat värjäytymille. Kaikki teepensaan lehdistä valmistetut juomat värjäävät hampaita, valkoinen tee vähiten. Vihreän teen pH-arvo on korkea, minkä vuoksi se värjää hampaita jopa enemmän kuin kahvi, jos sitä nautitaan useita kuppeja päivittäin.

Miten värjäytymiä voi ehkäistä

Suosi valkoista teetä ja lorauta mustan teen joukkoon tilkka maitoa. Pyri kulauttamaan tee niin, että juoma ei pääsisi leviämään turhan laajalti hampaiden pinnoille. Voit myös nauttia teen sijasta rooibosteetä, joka on valmistettu punapensaan lehdistä, tai esimerkiksi minttuhauduketta.

5. Kirpeät makeiset

Miten värjäytymät syntyvät

Kirpeät ja hampaisiin tarttuvat karkit, kuten sitkeät hedelmäkarkit, voivat hampaan pinnalle jämähtäessään vahingoittaa kiillettä.

Miten värjäytymiä voi ehkäistä

Syö kirpeät karamellit nopeasti. Mitä pidempään makeiset ovat kosketuksissa hampaiden kanssa, sitä tehokkaammin niiden hapot vaurioittavat kiillettä.

6. Virvoitusjuomat ­ja mehut

Miten värjäytymät syntyvät

Mehut, limsat ja jäätee sisältävät hampaille haitallisia happoja – ja tämä koskee myös kevytjuomia. Pahimpia hampaiden kannalta ovat kolajuomat, joiden sisältämä fosforihappo syövyttää hammaskiillettä.

Miten värjäytymiä voi ehkäistä

Juo pillillä, niin juomaa leviää vähemmän hampaiden pinnoille, eikä se pääse vahingoittamaan kiillettä. Limsan ja mehun sijaan janon voi sammuttaa myös maustamattomalla kivennäisvedellä, jonka hiilihapot ovat hampaille harmittomia.

7. Smoothiet

Miten värjäytymät syntyvät

Hedelmien hapot voivat syövyttää kiillettä, ja paksua smoothieta juodessa ne pääsevät myös leviämään laajalti hampaiden pinnoille. Monissa hedelmissä on väriaineita, jotka värjäävät hampaita etenkin, jos kiille on kulunut.

Miten värjäytymiä voi ehkäistä

Lisää smoothieen tilkka maitoa tai jogurttia. Maitotuotteiden kalsium auttaa suojaamaan hampaita ja neutraloimaan hedelmien happojen hampaiden pintaa pehmentävää vaikutusta.

8. Energiajuomat

Miten värjäytymät syntyvät

Monissa energiajuomissa on runsaasti kiillettä vahingoittavia happoja. Treenin aikana ja jälkeen suu on usein kuiva, jolloin happojen haitat korostuvat, kun sylkeä ei riitä huuhtomaan luontaisesti hampaiden pintoja.

Miten värjäytymiä voi ehkäistä

Nauti hikisissä treeneissä vettä, joka auttaa pitämään nestetasapainon kunnossa. Jos käytät energiajuomia, pureskele purukumia, joka torjuu happohyökkäystä ja lisää syljen eritystä.

9. Luontaiset väriaineet

Miten värjäytymät syntyvät

Esimerkiksi soija, curry ja ketsuppi sisältävät runsaasti luontaisia väriaineita, jotka voivat värjätä hampaiden pintaa ja aiheuttaa pysyviäkin tummentumia, jos hampaan kiille on vaurioitunut.

Miten värjäytymiä voi ehkäistä

Nauti värjääviä ruoka-aineita kohtuudella. Syödessä kannattaa huomioida, ettei ruoka viivy laajalti hampaiden pinnalla pitkiä aikoja, jotta värjäytymiä ei ehdi muodostua.

Valkoisemmat hampaat muilla keinoin

Hampaiden valkaisu

Jos värjäytymät eivät lähde kotikonstein, hampaat voidaan valkaista ­hammaslääkärin ­vastaanotolla.

Toimenpide

Valkaisussa käytetään yleensä vetyperoksidia tai vetyperoksidiksi hajoavaa karbamidiperoksidia. Valkaiseva aine läpäisee kiilteen hammasluuhun asti ja hajottaa värjäytymät. Toimenpide kestää 1-2 tuntia. Hampaat voi valkaista myös omatoimisesti kotioloissa hammaslääkärin valmistamien muottien ja hammaslääkäriltä tai apteekista saatavan laimeamman valkaisuaineen avulla. Muotteja käytetään 1-3 viikon ajan.

Vaikutus

  • Ennen valkaisua hampaiden kunto kannattaa tarkistuttaa hammaslääkärillä. Valkaisun vaikutus kestää vuosia, ja sitä voi tarvittaessa ylläpitää vuosittaisilla kotivalkaisuilla.
  • Valkaisun aikana ja sen jälkeen hampaissa voi tuntua tilapäistä vihlontaa.
  • Valkaisuaine voi ärsyttää ikeniä ja limakalvoja. Oireet häviävät yleensä muutaman päivän kuluessa.